Cei care au intoleranță la gluten sau alergie la grâu de multe ori nu știu care sunt combinațiile funcționale de făinuri fără gluten, pentru că nu poți face o pâine care să fie pufoasă și gustoasă din orice tip de făină fără gluten fără să fie combinată cu alt tip de făină.
Asa că, dacă sunteți în căutarea unei rețete de amestec de făină fără gluten din care să iasă o pâine gustoasă, bine crescuta sau un dulce delicios și pufos, ați ajuns în locul potrivit. V-am pregătit o listă de făinuri fără gluten și câteva rețete pe care să le încercați.
Aceste rețete de amestec sunt ideale de folosit și în alte preparate, nu numai în prepararea pâinii. Sunt simple și accesibile ca și preț.
Însă, există o fragilitate în aceste rețete, fiind nevoie să adăugați gumă de guar pentru creșterea randamentului aluatului. Regulă este simplă, utilizați 1 linguriță de gumă de guar pentru 1 cană de amestec.
1.Amestec de făină fără gluten - Rezultă 4 căni
- 2 căni Făină de orez alb
- 1 cană Făină de tapioca
- 1 cană Amidon de cartofi
- 4 lingurițe de gumă guar
2.Amestec de făină fără gluten - Rezultă 5 căni
- 2 căni Făină de orez alb
- 1 cană Făină de mei
- 1 cană Făină de tapioca
- 1 cană Amidon de cartofi
- 4 lingurițe de gumă guar
3.Amestec de făină cu autocreștere fără gluten - rezultă 4 căni
- 2 căni Făină de orez alb
- 1 cană Făină de tapioca
- 1 cană Amidon de cartofi
- 2 linguri de praf de copt fără gluten
- 2 lingurițe de sare
4.Amestec de făină fără gluten - Rezultă 4 căni
- 1 cană Făină de tapioca
- 1 cană Făina de cocos
- 1 cană Făină de ovăz
- 1 cană Făină de orez alb
- ¼ cană Amidon de cartofi
- 4 lingurițe gumă de guar
5.Amestec de făină fără gluten – Rezultă 8 căni
- 5 căni Faina de sorg/ Faină de soriz
- 2 căni Făină de tapioca
- 1 cană Făină de quinoa
- 8 lingurițe Gumă de guar
Instrucțiuni: Se amestecă toate ingredientele foarte bine. Depozitați amestecul de făină într-un recipient etanș sau într-un borcan de sticlă. Agitați bine recipientul înainte de utilizare pentru a se omogeniza.
FĂINURI FĂRĂ GLUTEN DE UTILIZAT ÎN AMESTEC FĂRĂ GLUTEN
Făina de amarant se face din sămânța plantei de amarant. Semințele de amarant sunt foarte bogate în proteine, ceea ce o face o făină nutritivă.
Făină de orez brun
Făina de orez brun este consistentă decât cea de orez alb. Se obține prin măcinarea orezului brun nepolit, deci are o valoare nutrițională mai mare și conține mai multe fibre decât făina de orez alb. Făinurile de orez tind să fie granuloase în comparație cu alte tipuri de făină.
Făina de hrișcă nu conține gluten. Semințele mici ale plantei sunt măcinate pentru a face făină. În general, nu se folosește singură într-o rețetă, deoarece gustul său puternic de nuci poate lăsa produsul finit puțin amar.
Făină de Chia
Făcută din semințe de chia măcinate. Foarte hrănitoare, semințele de chia au fost etichetate drept „superaliment” ce conține Omega 3, fibre, calciu și proteine, toate acestea în câteva semințe minuscule.
Aceasta are un gust ușor de nuci și este obținută prin măcinarea năutului. În general, vă recomandăm să o utilizați în combinație cu alt tip de făină Făina de naut este bogată în proteine și este deosebit de bună pentru coacere. Poate fi folosită și pentru îngroșarea supelor sau sosurilor.
Făina de porumb este o pulbere albă fină și este utilizată pentru îngroșarea rețetelor și sosurilor. Are un gust slab și, prin urmare, este utilizată împreună cu alte ingrediente care vor conferi aromă rețetei.
Fabricată din semințe de cânepă măcinate, are o aromă ușoară, de nucă.
Poate fi folosită pentru îngroșarea supelor și prepararea pâinilor plate și a prăjiturilor. Deoarece lipsește orice formă de gluten, nu este potrivită pentru multe tipuri de rețete ce necesită coacere
Măcinată din ovăz, face minuni în coacerea fără gluten, deoarece conține amidon care vă ajută în rețetele fără gluten.
Făină de cartofi
Această făină nu trebuie confundată cu făina de amidon din cartofi. Făina de cartofi are o aromă puternică de cartofi și este o făină densă.
Quinoa este legată de familia plantelor de spanac și sfeclă. A fost folosită de peste 5.000 de ani ca cereală, iar incașii au numit-o sămânță mamă. Quinoa oferă o sursă bună de proteine vegetale și semințele plantei de quinoa sunt măcinate pentru a face făină.
Făina de sorg este obținută prin măcinarea boabelor de sorg, similar cu meiul. Făina este folosită pentru a face terci sau pâine nedospită.
Faina de tapioca
Făina de tapioca se face din rădăcina plantei de manioc; odată măcinată, ia forma unei făini albe ușoare, moi, fine. Făina de tapioca adaugă masticare la coacere și este un bun agent de îngroșare.
Tefful provine din familia ierbii și este un mic cerealier originar din nordul Africii. Se macină în făină și se folosește pentru a prepara o pâine plată spongioasă, ușor acră, dar extrem de hrănitoare.
Făina albă de orez este obținută din orez alb, deci are un gust slab și nu este deosebit de hrănitoare. Făina de orez alb este ideală pentru rețetele care necesită o textură ușoară.
Majoritatea tipurilor de făină se păstrează bine într-un recipient sigilat într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Ambalajul original din hârtie utilizat pentru multe tipuri de făină este bun pentru depozitarea pe termen lung, atâta timp cât ambalajul nu a fost deschis. Odată deschis, termenul de valabilitate scade.
Frigiderul este o zonă foarte bună de depozitare a făinii, dar utilizarea unui recipient sigilat este și mai importantă pentru a împiedica făina să absoarbă umezeala, precum și mirosurile și aromele din alte alimente depozitate în frigider.