Multi oameni considera ca cele mai hranitoare cereale sunt ovazul, orezul, graul, quinoa si porumbul. Putini includ amarantul pe aceasta lista, deoarece nu stiu ca acest aliment are o valoare nutritiva foarte mare.
Trebuie stiut ca amarantul este considerat de diverse organizatii alimentare drept unul dintre cele mai bune alimente din lume. In plus, NASA il foloseste in dieta astronautilor sai pentru a le oferi mai multa hrana.
Ce este amarantul?
Amarantul este o cereala care apartine familiei Amaranthaceae. Numele sau stiintific este Amaranthus Caudatus. Aceasta specie de cereale este originara din vaile dintre Ecuador si Argentina.
Se adapteaza la toate tipurile de sol, dar cultivarea lui este de obicei mai eficienta atunci cand este plantata in climat temperat.
Pe langa faptul ca este un aliment delicios, este sanatos si hranitor. Frunzele, florile si semintele sale pot fi consumate. Aceasta planta functioneaza si pentru decorarea caselor, deoarece are un ton fucsia foarte atractiv.
Care este valoarea nutritiva a amarantului?
Este un aliment recomandat tuturor oamenilor, in special femeilor insarcinate sau care alapteaza. Aceasta, ca si alte cereale, este foarte hranitoare.
Pentru fiecare 100 de grame de amarant primesti:
- Calorii: 371 Kcal;
- Proteine: 14 grame;
- Grasimi: 7 grame;
- Carbohidrati: 65 gr;
- Fibre: 6,7 grame;
- Potasiu: 508 mg;
- Fier: 7,6 mg;
- Calciu: 159 mg;
- Fosfor: 557 mg;
Aceasta planta si samanta ei sunt o sursa excelenta de proteine si aminoacizi. Are mai multe proteine decat orezul si graul. De asemenea, este bogat in minerale si nu contine gluten.
La ce este bun?
Acest aliment este folosit in diferite moduri. Utilizarea sa principala este ca hrana, dar este folosita si pentru a face bauturi si produse cosmetice.
Din seminte de amarant se poate obtine faina si uleiuri. Acestea pot fi folosite in diverse preparate, precum fursecuri, biscuiti si altele.
Cu aceasta cereala se pot face si bauturi, cum ar fi smoothie-uri, apa de amarant, atole si bere.
Diverse studii au aratat efectele benefice ale amarantului pentru intarirea parului. Din acest motiv, a fost inclus in produse cosmetice precum sampoane si balsamuri. Se foloseste si in cremele pentru piele.
Semintele de amarant sunt compuse dintr-o varietate extraordinara de vitamine si minerale care imbunatatesc sanatatea organismului uman. Acestea sunt cele mai remarcabile proprietati ale sale:
Proprietatile amarantului
- Amarantul are squalen, un acid antioxidant care este eficient in combaterea bolilor cronice;
- Include printre proprietatile sale proteina lunasin;
- Are carbohidrati cu absorbtie lenta;
- Consumul de amarant produce triptofan in organism, un aminoacid esential care produce o senzatie de bine in organismul uman;
- Contine aminoacizi precum lizina si metionina, care sunt ideale pentru o dieta echilibrata.
Care sunt beneficiile consumului de amarant?
Beneficiile oferite de acest aliment acopera atat domeniul nutritional, cat si cel medicinal. Este foarte recomandat de profesionistii din domeniul sanatatii.
Acestea sunt beneficiile care pot fi obtinute consumand-o:
Promoveaza performanta fizica si mentala;
- Indicele glicemic scazut al acestui aliment beneficiaza de performanta creierului. Prin urmare, este foarte recomandat persoanelor care desfasoara activitati care necesita epuizare fizica si psihica;
Intareste oasele
Deoarece are calciu, magneziu si fosfor, este foarte benefic pentru mentinerea oaselor in stare buna. Este eficient chiar si in reducerea simptomelor cauzate de osteoporoza.
Protejeaza inima
Deoarece acest aliment regleaza colesterolul din sange, favorizeaza si buna functionare a inimii. Acesta este bogat in grasimi polinesaturate, ceea ce il face un aliment foarte sanatos pentru sistemul circulator.
Ideal pentru maternitate
Amarantul este bogat in fier, ceea ce il face suplimentul perfect pentru sarcina si alaptare. In plus, contine un nivel mai ridicat de calciu decat laptele, ceea ce favorizeaza formarea osoasa a fatului in primele luni de gestatie.
Reduce stresul
Deoarece amarantul ajuta la generarea triptofanului si a serotoninei in organism, poti obtine o senzatie de bine consumandu-l, reducand astfel eficient stresul.
Cum ar trebui consumat amarantul?
Multi oameni se intreaba cum sa consume amarant? Exista mai multe moduri de a o face, deoarece aceasta cereala poate fi consumata atat in seminte naturale, cat si in faina si ulei. De acum incolo, vor fi indicate cele mai obisnuite modalitati de a consuma amarant:
Seminte: semintele se pot consuma fierte, in salate, sotate, in fursecuri, granola, varza, in floricele de porumb si in smoothie-uri.
Faina: faina acestei cereale poate fi folosita pentru a face prajituri, paine, tortilla, fursecuri, sos bechamel si empanadas.
Ulei: uleiul extras din samanta poate fi folosit la prajit, in salate si in deserturi.
Frunze: frunzele se folosesc in general la prepararea de infuzii si la consumat in salate (avand in vedere ca acestea trebuie fierte in prealabil).
Ce se intampla daca mananc prea mult amarant?
Consumand-o in fiecare zi intr-un mod echilibrat, adica combinat cu alte alimente hranitoare, este posibil sa oferim organismului multe beneficii.
Consumul zilnic al acestui aliment scade nivelul colesterolului, previne osteoporoza si bolile de inima. De asemenea, ofera energie si ajuta la mentinerea corpului in forma.
In concluzie, amarantul este un aliment care furnizeaza diversi nutrienti in cantitati mari. Este recomandat la toate tipurile de persoane, chiar si la pacientii cu boli precum diabet, hipertensiune arteriala, obezitate, anemie si de asemenea femeilor insarcinate.
Cel mai bine, aceasta este o cereala cu o aroma bogata, care poate fi preparata in multe moduri diferite.