Un studiu realizat de Școala Medicală din cadrul Universității din Exeter a presupus realizarea a 20.000 de interviuri cu oameni din Anglia, despre activitatea lor din săptămâna precedentă. Dintre cei care au petrecut puțin timp sau deloc în natură, o pătrime au raportat probleme de sănătate și aproape jumătate au declarat că nu sunt satisfăcuți cu viața lor. În contrast, doar o șeptime dintre cei care au petrecut cel puțin două ore în natură au declarat că au probleme de sănătate, în timp ce o treime nu erau satisfăcuți cu viața lor.
Concluzia studiului a fost că numai două ore pe săptămână petrecute în natură îmbunătățesc semnificativ sănătatea și starea de spirit. Beneficiile s-au aplicat pentru oameni din grupuri diverse, de la tineri la bătrâni, oameni din mediul urban și rural, oameni cu venituri mari și mici, inclusiv celor care au boli cronice sau dizabilități.
Cercetătorii au fost surprinși de faptul că nu a contat dacă cele două ore în natură au fost petrecute în natură într-o singură vizită sau o serie de plimbări mai scurte, sau dacă oamenii au vizitat un parc urban, pădurea sau plaja.
Un alt studiu - mult mai mic, ce-i drept – a arătat că e nevoie de doar 20 de minute petrecute în natură ca să apară efectele benefice. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, și-au propus să descopere relația dintre durata petrecută în natură și schimbările petrecute în doi biomarkeri ai stresului: cortizolul salivar și alfa-amilazele. Cei 36 de participanți la studiu au fost liberi să aleagă ora la care să iasă în natură, durata și locul. Timp de opt săptămâni, aceștia au petrecut cel puțin 10 minute afară, în timp ce stăteau liniștiți sau se plimbau.
„Au existat totuși niște constrângeri legate de factori despre care știm că influențează nivelul de stres: timpul petrecut în natură trebuia să fie ziua și au fost interzise activitățile fizice, utilizarea social media și a internetului, precum și conversațiile (față în față sau la telefon), dar și cititul”, a explicat doctorul MaryCarol Hunter, autorul studiului.
Concluziile au fost că doar 20 de minute de timp petrecut în natură reduce în mod semnificativ nivelul de cortizol. Însă rezultate și mai bune au fost observate după 20 – 30 de minute de stat în aer liber, în apropierea plantelor: cortizolul a ajuns la cel mai scăzut nivel. După 30 de minute, procesul de eliberare de stres continuă, dar într-un ritm mult mai lent.
În 2018, doctorii din Shetland, Scoția, au primit autorizația de a prescrie activități în aer liber pacienților. Astfel, suferinzii sunt sfătuiți să admire un nor, să analizeze două fire de paie, să arunce o piatră în apă sau să construiască un hotel pentru gândaci.
Lista de beneficii ale timpului petrecut în natură
Timpul petrecut în natură reduce stresul, anxietatea și depresia, reducând secreția hormonilor de stres. De exemplu, ionii negativi din aer și lumina soarelui diminuează depresia, iar priveliștile naturale reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Sunetele naturii au un efect benefic asupra minții, diminuând stresul.
Uleiurile esențiale ale copacilor, cum ar fi fitoncidele, oferă energie, întăresc sistemul imunitar și au proprietăți antibiotice. Pădurile au și efecte fiziologice asupra corpului, stimulând secreția hormonului dehidroepiandrosteron, care protejează corpul împotriva diabetului, a bolilor cardiovasculare și a obezității, și crescând nivelurile de adiponectină, un hormon care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Alte studii arată că plimbările în pădure contribuie la formarea celulelor care luptă împotriva cancerului. Microbii din sol și din aer contribuie la sănătatea sistemului imunitar și combat bolile psihice.