Alergia reprezintă o hipersensibilitate a organismului la substanțe în general inofensive și prezente în mediul înconjurător. Aceste substanțe, cunoscute sub numele de alergeni se pot afla în aer, alimentație sau în medicamente.
Ce este o alergie?
Alergia reprezintă un ansamblu de simptome care survin în urma expunerii la un alergen la care o persoană este sensibilă. Alergia rezultă dintr-o dereglare a sistemului imunitar responsabil de pierderea toleranței la substanțe, pentru unii inofensive și întâlnite în viața de zi cu zi: alergenii. Odată ce o persoană este sensibilizată la un alergen, persoana alergică prezintă, la fiecare contact nou, o reacție nepotrivită a organismului și, drept urmare, manifestări la alergie. Persoanele care suferă de alergii pot opta pentru produse special concepute pentru ele cum sunt cele oferite de Bioveg.
Două etape sunt necesare pentru ca alergia să își facă apariția:
- O primă fază de sensibilizare la alergen care nu oferă niciun semn clinic și trece neobservată;
- O a doua fază de descoperire în cadrul căreia se declanșează simptomele. Această fază se repetă cu fiecare expunere la alergen;
Maladiile cauzate de alergii sunt din ce în ce mai numeroase: de ce?
Frecvența alergiilor nu încetează să crească în ultimii ani. În jur de 25-30% din populație suferă de alergii. Această creștere se află în strânsă legătură cu factori de mediu diverși care favorizează expresia sensibilității genetice la alergie (atopie):
- Încălzirea globală induce o prelungire a perioadei de polenizare precum și creșterea cantității de polen și a proprietăților alergenice ale acestora;
- Poluarea atmosferică, modificările mediului interior (igienă, materialele utilizate), toate majorează acest efect;
- Schimbări în obiceiurile alimentare, multiplicarea medicamentelor, toate acestea sporesc riscurile de expunere la alergeni;
Reacția alergică poate fi:
- Nazală (rinită ocazională sau zilnică);
- Respiratorie (crize de astm);
- Oculară (conjunctivită);
- Cutanată (eczemă atopică sau urticarie de origine alergică);
- Edematoasă, care corespunde unei umflări, cel mai adesea localizată pe față (buze, pleoape) și care poate afecta în egală măsură mucoasa gâtului;
- Generalizată (șoc anafilactic care prezintă un risc vital major și necesită un tratament de urgență);
Care sunt alergenii aerieni?
Afectează nasul, bronhiile și ochii. Principalii alergeni aerieni sunt:
- Acarienii – constituie 90% din praful dintr-o casă. Microscopici, adoră căldura (peste 20 de grade) și umezeala;
- Animalele domestice;
- Polenul. Doar polenul transportat de vânt provoacă alergii. Poluarea atmosferică nu face decât să sporească agresivitatea acestuia;
- Mucegaiul – se multiplică atunci când este în contact cu o atmosferă umedă (baie bucătărie, scurgeri de apă);

Alergiile alimentare
La copil, cei mai frecvenți alergeni sunt:
- Laptele de vacă;
- Oul;
- Alunele;
- Fructele cu coajă;
- Glutenul;
La adult, alergiile alimentare sunt adesea legate de consumul de :
- Unele fructe: mere, pere prune, caise, piersici, kiwi, căpșuni;
- Pește;
- Unele legume precum țelina;
- Crustacee;
- Gluten;
- Moluște;
Alergiile medicamentoase
Medicamentele în cauză sunt:
- Antibiotice;
- Antiinflamatorii;
- Unele medicamente utilizate la anestezie;
Majoritatea reacțiilor alergice sunt relativ ușoare și se pot ține în mare măsură sub control. Reacțile severe sunt mai rare.