Ce îndulcitori sunt recomandați și care nu în dieta ketogenică

Ce îndulcitori sunt recomandați și care nu în dieta ketogenică

Când alegi să urmezi o dietă ketogenică sau săracă în carbohidrați, înveți rapid că zahărul este  absolut interzis și că trebuie evitat complet. Și apoi te confrunți cu varietatea mare de îndulcitori alternativi, dintre care mulți promit că nu au carbohidrați. Dar este oare adevărat?

În plus, în cazul dietei low-carb & ketogenică, nu doar valoarea carbohidratilor joacă un rol, ci și un alt factor important și anume efectul asupra nivelului de zahăr din sânge și deci a carbohidratilor utilizabili. În acest articol, am dori să răspundem la întrebările: „Este acest îndulcitor sărac în carbohidrați?” și mai ales pentru dieta keto: „Mă scoate din starea de cetoză acest îndulcitor?”

Îndulcitori pe care îi recomandăm pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și keto și pe care îi puteți folosi în fiecare zi:

1. Eritritol

Eritritolul este îndulcitorul nostru favorit, deoarece este o alternativă naturală a zahărului care nu conține calorii, nu are carbohidrați utilizabili și nu are efect asupra zahărului din sânge! Nu este metabolizat de corpul uman, fiind astfel ideal pentru o dietă ketogenică sau săracă în carbohidrați. Are indice glicemic 0 și este potrivit și pentru cei cu intoleranță la fructoză și diabetici.

Eritritolul se obține prin fermentarea zahărului din struguri. De asemenea, eritritolul se găsește în mod natural în cantități mici în multe alimente, cum ar fi fructele, legumele, vinul și brânza.

Este unul dintre alcoolii de zahăr, cunoscuți și sub denumirea de polioli și alcooli polihidroxici, și trebuie menționat ca carbohidrat în valorile nutriționale. Cu toate acestea, deoarece nu pot fi utilizați, carbohidrații din alcoolii de zahăr trebuie scăzuți din totalul carbohidraților. Exemplu: Dacă valorile nutriționale includ „35 g carbohidrați” și „5 g din care zahăr” și „25 g din care alcooli polivalenți”, atunci trebuie să scazi 25 din 35 și ceea ce rămâne este 10 g carbohidrați utilizabili și 5 g de zahăr.

Eritritolul arată și poate fi folosit ca zahărul. Este însă puțin mai puțin dulce, având doar 70%  din dulceața acestuia. În consecință, 100 g de zahăr echivalează cu aproximativ 130 g de eritritol.

2. Stevia

Stevia mai este numită și iarbă dulce, frunză dulce sau frunze de miere. Se obține din frunzele plantei sud-americane Stevia rebaudiana, care aparține familiei floarea soarelui. Deși stevia a fost consumată în patria sa de secole și a fost folosită ca îndulcitor în locul zahărului în țările asiatice de generații, a fost aprobată ca îndulcitor pentru Uniunea Europeană abia din 2011.


Stevia este un îndulcitor natural cu o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare decât cea a zahărului de masă. Prin urmare, ar trebui să-l utilizați doar în cantități foarte mici.

La fel ca eritritolul, stevia nu are calorii, are un indice glicemic de 0 și nu are carbohidrați utilizabili, deoarece nu este metabolizată de organism și este neutră din punct de vedere al glicemiei. Prin urmare, este un bun înlocuitor pentru zahăr chiar și pentru diabetici.

3. Amestec de eritritol și stevie

Problema cu eritritolul și stevia este că ambii îndulcitori, luați separate, pot avea un gust diferit de gustul dulce clasic. În unele feluri de mâncare, eritritolul poate avea un gust rece, în timp ce multe produse cu stevia au adesea un gust ușor metalic, oarecum amar. Dacă combinați acești doi îndulcitori totuși, se balansează unul pe celălalt și se obține un gust echilibrat, plăcut, foarte asemănător cu al zahărului.

4. Aluloza

Aluloza este un îndulcitor foarte asemănător cu zahărul, dar fără calorii și fără carbohidrați utilizabili. Îndulcitor natural, este extras din sfecla de zahăr exact ca și zahărul „adevărat”. Într-un proces special, componenta naturală a sfeclei este modificată prin dezvoltarea în continuare a structurii sale moleculare. Conținutul energetic al zahărului este „criptat” și organismul îl extrage neutilizat. Astfel puterea de îndulcire se păstrează.

După această procedură, rămâne un conținut caloric rezidual de cca. 0,2 Kcal pe gram și un indice glicemic de asemenea, scăzut. Astfel, noul îndulcitor nu are influență asupra zahărului din sânge sau a nivelului de insulină .


Chiar dacă aluloza este încă necunoscută aici, în România, nu este o premieră mondială. Este o materie primă vegetală care se găsește în mod natural în cantități mici în anumite fructe, de exemplu în stafide și smochine uscate și kiwi, motiv pentru care este cunoscut și ca `”zahăr rar”.  Acest zahăr fără calorii este disponibil în Japonia și SUA de ani de zile, însă la noi aluloza intră sub incidența noului regulament alimentar al UE și nu este aprobată încă ca aliment. În prezent, se lucrează la studii pentru aprobare, iar produsul este de așteptat să ajungă pe piața europeană în 2022.

Aluloza este prietenoasă cu dieta keto, potrivită pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și, de asemenea, potrivită pentru diabetici. Se comportă exact ca zahărul normal în timpul gătitului și coacerii și, datorită proprietăților sale chimice și fizice, poate fi folosit în mai multe moduri: sub formă lichidă sub formă de sirop și sub formă cristalină. Puterea de îndulcire este de 70% față de zahărul de obișnuit.

5. Fructul călugărului

Fructul călugărului, MonkFruit sau Luo Han Guo, fructul lui Budha, este o plantă din aceeași familie cu dovleacul, care se găsește numai în sudul Chinei. A fost cultivat în mod tradițional de călugări, de unde și numele. Nu este un fruct cunoscut, însă în Asia este cunoscut de secole ca medicament pentru alergii, probleme gastrointestinale și dificultăți de respirație.

Totuși, în afara Asiei, Monk Fruit este mai puțin cunoscut ca produs medicinal și mai mult ca îndulcitor natural. La fel ca aluloza, aceasta intră sub incidența Regulamentului UE privind alimentele noi și încă nu este clar când va fi disponibil în Europa. În SUA, însă, îndulcitorul poate fi consumat fără probleme. Pe baza a numeroase studii, Luo Han Guo a fost clasificat ca inofensiv pentru sănătate de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA - Food and Drug Safety) în 2009.


Fructul Luo Han Guo este extrem de dulce, cu o putere de îndulcire de 200-300 de ori mai mare decât zahărul. Dulceața extraordinară provine din mogrozidele conținute. Acestea sunt substanțe vegetale secundare, în acest caz îndulcitori naturali, care pot fi obținute din diverse cucurbițe.

Monk Fruit are, de asemenea, 0 calorii, nu conține carbohidrați utilizabili, are un indice glicemic de 0 și nu are nici un impact asupra zahărului din sânge. Se spune chiar că ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și chiar este folosit în medicina populară chineză pentru a trata diabetul.

În plus, Monk Fruit are un gust plăcut și este foarte bine tolerat, deci o alternativă super low-carb & keto zahăr... dacă este disponibil la noi într-o zi.

Îndulcitori pe care ar trebui să îi folosiți doar într-o măsură limitată

6. Xilitol

Xilitolul se mai numește și zahăr de mesteacăn deoarece se găsește în mod natural în multe plante, inclusiv în scoarța de mesteacăn, dar și în unele tipuri de fructe și legume precum căpșunile. Industrial, se obtine intr-un proces complex din lemn sau deseuri organice precum știuletele de porumb sau fibre de trestie de zahar. Din punct de vedere chimic este legat de zahăr, dar aparține alcoolilor de zahăr.

Xilitolul are aceeași putere de îndulcire și poate fi folosit în același mod ca și zahărul, dar, spre deosebire de acesta, este metabolizat independent de insulină și face ca nivelul zahărului din sânge să crească, însă ușor. Indicele glicemic este șapte, ceea ce face ca xilitolul să fie potrivit totuși pentru diabetici.


Există adesea mitul conform căruia toți poliolii / alcoolii polihidroxici nu conțin carbohidrați utilizabili. Acest mit nu este corect 100%! Singurul îndulcitor din categoria zahăr alcool care nu are carbohidrați utilizabili este eritritolul - toți ceilalți au carbohidrați utilizabili și efect asupra zahărului din sânge, inclusiv xilitolul. Carbohidrații din xilitol trebuie luați în considerare în proporție de 25% - 60%, deoarece sunt metabolizați parțial de organism. Procentul de absorbție al corpului depinde de flora sa intestinală și, prin urmare, diferă de la persoană la persoană. Față de alți alcooli de zahăr, despre care vom discuta mai jos în acest articol, xilitolul este, pe lângă eritritol, singurul înlocuitor de zahăr din categoria poliolilor pe care îl recomandăm în cantități mici, întrucât aici organismul absoarbe cei mai puțini carbohidrați.

Conținutul caloric al xilitolului este de 240 kcal la 100 g. Are cu 40% mai puține calorii decât zahărul, dar și cu 40% mai mult decât alternativele de îndulcitori fără calorii, cum ar fi eritritolul.

Consumul în exces de xilitol are efect laxativ și duce la probleme digestive. În plus, chiar și cantitățile mici pot fi foarte periculoase pentru câini ( în doze mari putând fi chiar fatale).

Un avantaj al xilitolului este eficiența împotriva cariilor dentare. Aduce o senzatie de răcorire în gura si intensifică aromele de menta si mentol, motiv pentru care este folosit des ca ingredient in guma de mestecat.

7. Siropul de Yacon

Siropul de yacon este făcut din rădăcina plantei de yacon, un tubercul care este larg răspândit în America de Sud. Siropul dulce conține cantități mari de fructo-oligozaharide, un tip special de zahăr care aparține grupului de fibre solubile și nu este digerabil. Carbohidrații nu intră în sânge și nivelul zahărului din sânge nu este influențat, motiv pentru care Yucon are un indice glicemic de 1.

Siropul de yacon nu afectează nivelul zahărului din sânge și, conform unui studiu din 2009, se spune că utilizarea regulată a siropului de yacon chiar protejează împotriva diabetului, influențând pozitiv rezistența la insulină și scăzând zahărul din sânge.

Siropul de Yacon conține cu 100 de calorii mai puțin decât zahărul, deoarece în timp ce zahărul de masă conține 400 de kcal la 100 g, siropul de yacon are doar 300 de kcal. Cu toate acestea, valorile kcal sunt departe de a fi semnificative, deoarece Yacon are un efect general atât de pozitiv asupra metabolismului încât poate sprijini pierderea în greutate pe termen lung .


Un alt mare beneficiu pentru sănătate este faptul că fibrele pe care le conține au un efect prebiotic și, prin urmare, sunt foarte bune pentru sănătatea intestinului.

Cu toate acestea, nu trebuie să îl gătiți la temperaturi înalte, deoarece fructooligozaharidele sunt sensibile la căldură și sunt distruse la temperaturi ridicate.

Siropul de Yacon are multe beneficii pentru sănătate, dar și semnificativ mai multe calorii decât eritritol și stevia, de exemplu. De aceea nu recomandam ca siropul sa fie folosit in mod regulat si exclusiv ca indulcitor.

8. Sucraloza

Sucraloza este un îndulcitor artificial care este din punct de vedere chimic o formă clorurată a zahărului de masă. Este adesea folosit în băuturile răcoritoare fără calorii precum limonadele sau în băuturile energizante deoarece, spre deosebire de mulți alți îndulcitori, nu are un gust amar. Puterea de îndulcire este de aproximativ 600 de ori mai mare decât a zahărului. Sucraloza nu conține calorii și ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge. Chiar și așa, recomandăm doar ocazional cantități mici de sucraloză, deoarece consumat în cantități mai mari poate avea efecte adverse.

Consumul excesiv de sucraloză poate avea un efect negativ asupra florei intestinale și poate declanșa sindromul de colon iritabil, deoarece reduce bacteriile „bune” din intestin cu până la 50% și creează astfel spațiu pentru ciuperci, bacterii rele și în general pentru un intestin nesănătos.


Nu ar trebui să încălziți produsele din sucraloză peste 120 ° Celsius, deoarece altfel pot apărea dioxine dăunătoare . Prin urmare, nu utilizați niciodată îndulcitorul la coacere sau prăjire și evitați produsele industriale corespunzătoare. Dacă aveți intoleranță la fructoză, nici sucraloza nu trebuie utilizată.

Îndulcitori pe care ar trebui să îi evitați:

9. Maltitol

Maltitolul este adesea folosit în produsele „fără zahăr”, deoarece au o structură foarte asemănătoare cu a zahărului. La fel ca erititolul și xilitolul, este un alcool de zahăr (poliol), dar nu este potrivit pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau ketogenică.

Maltitolul are aproximativ 70% din caloriile zahărului (280 kcal la 100 g) și 75% din puterea de îndulcire a acestuia.


Principala problemă cu acest îndulcitor este că, spre deosebire de ceea ce susțin mulți producători de alimente, afectează nivelul zahărului din sânge. Are un indice glicemic ridicat de 52 sub formă de sirop (35 sub formă de pulbere) și, spre deosebire de eritritol, până la 70% din carbohidrați sunt absorbiți de organism. Deoarece crește glicemia și cantitatea exactă de carbohidrați utilizabili nu poate fi exact estimată maltitolul nu este recomandat diabeticilor.

Așa că aveți grijă când cumpărați produse care sunt promovate ca „fără zahăr” sau „fără zahăr adăugat”! În plus, chiar și cantitățile mici de maltitol pot provoca probleme digestive severe, cum ar fi diaree, flatulență și dureri abdominale.

10. Sorbitol

Sorbitolul este, de asemenea, un alcool de zahăr care este conținut în unele tipuri de fructe și în cantități mari în boabele de frasin de munte, care a fost folosit anterior pentru extragerea substanței. Astăzi, sorbitolul este făcut din amidon de grâu sau de porumb folosind un procedeu chimic.


Cu 240 kcal la 100 g, sorbitolul furnizează semnificativ mai puține calorii decât zahărul (400 kcal), dar are doar aproximativ jumătate din puterea de îndulcire acestuia, motiv pentru care aveți nevoie de mult mai mult pentru a obține aceeași dulceață. Acest lucru te poate face să consumi până la urmă același număr de calorii ca și zahărul, pierzând astfel avantajul caloric. În plus, spre deosebire de eritritol, pâna la 60% din carbohidratii continuti sunt absorbiti de organism si, prin urmare, trebuie luați în calcul ca carbohidrati utilizabili.

Sorbitolul este, de asemenea, utilizat în produsele de îngrijire dentară, deoarece bacteriile din gură pot metaboliza cu greu acest îndulcitor.

Sorbitolul poate provoca probleme digestive cum ar fi diaree, gaze și dureri abdominale .

11. Izomalt

Izomaltul este un alt alcool din zahăr care apare în mod natural în sfecla de zahăr, de exemplu. Este folosit în principal pentru fabricarea bomboanelor, a produselor de patiserie, a deserturilor, a muștarului, a sosurilor și dulcețurilor. Este adesea folosit în fulgi de porumb, deoarece are proprietatea de a oferi o textură crocantă. Puterea de îndulcire este aproximativ aceeași cu cea a zahărului.


Chiar dacă izomaltul nu are zahăr, are totuși jumătate din caloriile zahărului, și anume 200 kcal la 100 g, deci nu este deloc fără calorii. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de eritritol, aproximativ 60% din carbohidrați sunt metabolizați de organism și, prin urmare, trebuie să fie luați în considerare ca carbohidrați utilizabili.

La fel ca maltitol și sorbitol, izomaltul poate provoca probleme digestive și trebuie evitat.

12. Aspartam

Aspartamul este un îndulcitor produs sintetic, care nu apare în mod natural. Aspartamul este format din cei doi aminoacizi naturali, fenilalanina și acidul aspartic, care sunt, de asemenea, componente ale proteinelor din corpul nostru și din alimente. Fenilalanina din aspartam a fost ușor modificată prin adăugarea unei grupări metil care conferă aspartamului gustul său dulce.

Îndulcitorul este cunoscut și comercial ca NutraSweet, Canderel, Amino-Sweet, Sanecta sau Equal-Classic. Aspartamul este folosit în principal în băuturi, precum Cola Zero, sau în guma de mestecat și deserturile cu conținut scăzut de calorii precum iaurtul, înghețata sau budinca. Deoarece își pierde din dulceața atunci când este încălzit, nu este folosit pentru produse de copt sau preparate gata care sunt destinate a fi încălzite.


Aspartamul are tot atâtea calorii cât zahărul, și anume 400 kcal la 100 g. Cu toate acestea, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, motiv pentru care trebuie folosit doar în cantități foarte mici. Produsele care sunt îndulcite cu aspartam au o putere calorică mai mică decât cele care conțin zahăr, iar indicele glicemic este 0. Aspartamul nu afectează nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, este potrivit pentru diabetici.

Este adesea descris ca dăunător sănătății și se spune că promovează obezitatea, de exemplu, prin perturbarea reglarii apetitului în creier. În plus, se spune că aspartamul este cancerigen și declanșează modificări ale florei intestinale. Cu toate acestea, aceste afirmații nu au fost încă dovedite științific .Totuși, vă sfătuim să evitați aspartamul, precum și alți îndulcitori fabricați artificial și recomandăm alternative naturale, de preferință eritritol.

13. Acesulfam K

Acesulfam-K este un îndulcitor produs artificial care a fost descoperit în Germania la sfârșitul anilor 1960. Este un produs sintetic format din carbon, oxigen, hidrogen, azot, potasiu și sulf. „K” din nume înseamnă sare de potasiu. Procesele chimice produc un îndulcitor alb, asemănător cristalului, care este rezistent la căldură, ușor solubil în apă și are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul.

Acesulfam-K este adesea folosit în produse ușoare precum băuturile răcoritoare cu conținut scăzut de zahăr, guma de mestecat, bomboane, sosuri, dar și în pasta de dinți. În plus, este de obicei disponibil în combinație cu alți îndulcitori, cum ar fi aspartamul sub formă lichidă, sub formă de dulciuri sau sub formă de tablete.De asemenea, este adesea folosit în produsele pentru diabetici, deoarece nu este folosit de organism și, prin urmare, este neutru din punct de vedere al glicemiei. si fara calorii.


Cu toate acestea, diverse studii au indicat că acesulfamul-K, la fel ca aspartamul, favorizează creșterea în greutate, deoarece gustul dulce stimulează eliberarea insulinei în pancreas, dar nu este urmată de apariția zahărului utilizabil. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge scade și declanșează senzația de foame. Acest lucru duce adesea la efectul opus: mănânci mai mult și, în cel mai rău caz, chiar te îngrași . Îndulcitorul a fost, de asemenea, asociat cu cancerul și un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, legătura nu a fost încă confirmată științific.

Deoarece acesta este un îndulcitor extrem de nenatural, vă sfătuim să nu consumați produse care conțin acesulfam-K pentru a evita potențialele efecte secundare.

14. Zahărul - în toate formele sale

Zahărul are multe nume și forme. Zaharoza este ceea ce știm ca zahăr de masă, zahăr granulat, zahăr rafinat, zahăr brun sau zahăr din sfeclă. Ultimii doi termeni se refera la materia prima din care se obtine zaharul si anume din trestia de zahăr tropicală sau din sfecla de zahăr domestică.

Zahărul are 400 de calorii la 100 g și face ca nivelul zahărului din sânge să fie extrem de ridicat. 100% din carbohidrații din zahăr sunt folosiți de organism și trebuie luați în considerare. Astfel, zahărul ar trebui evitat de diabetici (și de fapt și de toți ceilalți). Desigur, zahărul este complet nepotrivit pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și keto, motiv pentru care folosim întotdeauna eritritol pentru a ne îndulci rețetele și toate produsele noastre sunt 100% fără zahăr adăugat.

Pe lângă faptul că zahărul îngrașă, consumul crescut poate avea și consecințe grave asupra sănătății. Prea mult zahăr poate provoca obezitate și diabet de tip 2, poate duce la leziuni hepatice și hipertensiune arterială , crește inflamația în organism și chiar poate provoca Alzheimer .


O problemă uriașă în industria alimentară de astăzi este că zahărul nu doar că este conținut aproape de toate produsele, chiar și în produse la care nu te-ai aștepta, ci și că otrava dulce este adesea ascunsă în spatele unor denumiri chimice complicate sau banalizate și este un ingredient deseori trecut cu vederea . Iată o listă de termeni la care ar trebui să fii atent când te referi la ingredientele produselor, pentru că sunt zahăr:

Glucoză, zaharoză, dextroză, rafinoză, fructoză, maltoză, lactoză (tot ce se termină în -oză = zahăr)

Sirop de fructoză, sirop de glucoză, sirop de fructoză-glucoză, sirop de porumb, sirop de caramel (zahăr, numai sub formă lichidă)

Dextrine (produse de descompunere a amidonului) cum ar fi maltodextrina, dextrina de grâu

Produse lactate precum lactoza, zaharul din lapte, zerul praf dulce, laptele praf degresat

Malțuri precum maltoză, extract de malț, malț de orz, extract de malț de orz

Fructoza, cum ar fi glucoza și dextroza

De asemenea, trebuie să fii atent la „înlocuitorii naturali de zahăr”. Mai multe despre asta în punctul următor.

15. Dulceața naturală- capcană pentru ”zahăr

Adesea alimentele sunt prezentate drept „fără zahăr”, dar se dovedește că de fapt conțin mult zahăr sub formă de dulceață „naturală”.

De exemplu, siropul de agave este foarte la modă în acest moment și este prezentat ca o alternativă sănătoasă la zahăr. Siropul își obține dulceața dintr-un amestec de fructoză (zahăr din fructe) și glucoză (zahăr din struguri), prin care atinge una dintre cele mai scăzute valori ale indicelui glicemic dintre îndulcitorii naturali. De asemenea, conține unele minerale și oligoelemente, motiv pentru care este considerat „sănătos”. Problema, însă, este că conținutul relativ ridicat de fructoză poate avea un efect negativ asupra metabolismului și poate promova obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, nivelurile crescute de lipide din sânge și diabetul de tip 2 .


De asemenea, mierea nu este o opțiune într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și keto, deoarece conține până la 85 de tipuri diferite de zahăr (fructoză, glucoză, zaharoză, maltoză și alte zaharuri multiple) și, prin urmare, este la fel de nesănătoasă ca și zahărul - cu un conținut similar de calorii! Deși conține, de asemenea, multe ingrediente valoroase și are efecte antiinflamatorii și antibacteriene, trebuie evitată din cauza conținutului ridicat de carbohidrați și a efectului său negativ asupra zahărului din sânge.

Un alt îndulcitor natural este siropul de arțar. Acesta este format din cca. 45% apă, ceea ce înseamnă că conținutul de calorii este de 260 kcal la 100 g, ceea ce este semnificativ mai mic decât la miere sau alte tipuri de zahăr. Cu toate acestea, puterea de îndulcire este mai mică, motiv pentru care aveți nevoie de mai mult sirop și astfel obțineți în cele din urmă valori calorice similare. Siropul de arțar are efect asupra zahărului din sânge.

Zahărul din flori de cocos (cunoscut și sub denumirea de zahăr de palmier) este, de asemenea, o nouă tendință prin care să se înlocuiască zahărul obișnuit și să fie mult mai sănătos. Dacă te uiți însă la valorile nutriționale, nu înțelegi de ce ar fi așa. Cu 380 kcal la 100 g, varianta ”floare de cocos” are aproape la fel de multe calorii ca zaharul normal (400 kcal). Carbohidratii continuti au o valoare doar cu puțin mai mică decît în cazul zahărului, si anume 90 g in loc de 100 g si sunt 100% utilizabili, motiv pentru care trebuie luati in calcul!

Nu în ultimul rând, am vrea să vorbim despre fructe. Diferite tipuri de fructe conțin cantități diferite de zahăr, dar este foarte important să înțelegem că fructoza naturală este în cele din urmă pur și simplu zahăr, care, ca și zahărul granulat sau mierea, are calorii și crește nivelul de zahăr din sânge. Acesta din urmă poate fi puțin mai lent decât zahărul normal, dar totuși suficient pentru a te scoate din cetoză.

Același lucru este valabil și pentru fructele uscate, cum ar fi curmale. În formă uscată, fructele au și mai mult zahăr deoarece apa a fost îndepărtată și conținutul de zahăr este și mai concentrat. Fie ca gustare, fie ca ingredient în alimente precum batoanele „fără zahăr”, produse de patiserie sau smoothie-uri, fructele uscate nu sunt potrivite pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați.

Sursă articol: https://simplyketo.de/alles-ueber-suessungsmittel

 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!