Creierul tău este cea mai importantă parte din organism – el este centrul de control, cel care îți menține inima să bată și plămânii să respire. Tot el îți permite să te miști, să simți și să gândești. Îți spunem mai jos ce alimente să consumi ca să îl menții în condiții optime.
Alimentele pe care le consumi joacă un rol foarte important în menținerea sănătății creierului și tot ele pot îmbunătăți sarcini mentale specifice, cum ar fi memoria și concentrarea. Iată ce să incluzi în meniul tău:
1. Peștele gras - somon, macrou, ton, hering, sardine - este o sursă excelență de acizi grași esențiali Omega 3. Aceste grăsimi ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor. Prin urmare, Omega 3 pot ameliora structura celulelor din creier. Persoanele cu un nivel mare de Omega 3 (EPA și DHA) au o circulație mai bună a sângelui în creier și o cogniție mai bună (gândire).
2. Cafeaua - cele două componente de baza - cafeină și antioxidanți- ajută creierul și memoria, consumată în cantități moderate. De asemenea, îmbunătățește funcțiile cognitive și poate preveni Alzheimer.
3. Fructele de pădure - conțin antocianine, un grup de compuși vegetali cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Împotriva stresului oxidativ, cât și a inflamației, contribuie la îmbunătățirea comunicării între celulele creierului.
4. Turmeric - curcuma, ingredientul activ din turmeric este un compus antioxidant și antiinflamator și are următoarele beneficii: ajută la îmbunătățirea memoriei, stimulează serotonina și dopamina, stimulează factorul neurotrofic derivat din creier. Poți folosi sub formă de curry în mâncare sau poți bea ceai de turmeric.
5. Ciocolată neagră - conține flavonoide, cafeină și antioxidanți, ajută la învățare și memorie, de asemenea, este un bun stimulator al bunei dispoziții.
6. Brocoli - bogată în compuși chimici numiți glucozinolati care produc izotiocianati. Aceștia pot reduce stresul oxidativ și riscul de boli neurodegenerative. În plus, broccoli conține vitamina C și flavonoide, iar acești antioxidanți pot contribui la sănătatea creierului.
7. Nucile și alunele - conțin grăsimi sănătoase, antioxidanți și vitamina E - îmbunătățește funcțiile cognitive, memoria și previn apariția bolilor neurodegenerative.
8. Semințele de dovleac - conțin antioxidanți puternici, magneziu, zinc, fier și cupru care protejează atât corpul cât și creierul de deteriorarea de radicalii liberi și îmbătrânirea celulară.
9. Portocalele - conțin vitamina C - factor cheie în prevenirea declinului mental și combaterea radicalilor liberi.
10. Avocado - conține grăsimi mononesaturate, vitamina K și acid folic care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge în creier, îmbunătățește memoria și concentrarea.
11. Ouăle - sursă excelentă de vitaminele B6, B9, B12 care previn atrofia creierului și întârzie declinul cognitiv.
12. Ceaiul verde - componentă L-teanina este un aminoacid care ajută la reducerea anxietății, îmbunătățește vigilența, performanta, memoria și atenția.