Cum îți dai seama dacă ai alergie respiratorie sau răceală?

Cum îți dai seama dacă ai alergie respiratorie sau răceală?

 


 

Durata simptomelor

 Îți curge nasul, strănuți și tușești, așa că tragi concluzia că ai răcit. Dar și alergiile respiratorii împart unele dintre simptomele răcelii. Citește mai jos diferența dintre cele două, astfel încât să știi la ce medic specialist să apelezi, în cazul în care ai nevoie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este alergie-pixabay.jpg

  Răceala

  • Răcelile se transmit prin picături de salivă, care conțin virusuri, pe care persoanele bolnave le împrăștie atunci când tușesc sau strănută.
  • În afară de tuse și strănut, persoanele răcite mai au simptome precum nas înfundat și durere în gât. Unele răceli mai severe pot cauza dureri de cap, febră și dureri în corp.
  • O răceală trece de obicei repede, între 7 și 10 zile, în medie.
  • Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână sau două, virusul se poate să fi contribuit la infecții mai serioase precum pneumonie, infecția sinusurilor sau bronșită.
  • Persoanele care suferă de alergii pot fi mai predispuse la răceli.

O persoană se poate îmbolnăvi oricând, inclusiv vara. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite estimează că, în medie, un adult sănătos se îmbolnăvește de două – trei ori pe an. Copiii pot răci mai des, din cauza sistemului lor imunitar în curs de dezvoltare.

Alergiile

„Alergia este o reacţie de apărare exagerată, ciudată și neașteptată a organismului nostru față de substanțele absolut normale cu care venim în contact zilnic, prin intermediul obiectelor pe care le atingem, al aerului pe care-l respirăm sau al alimentelor pe care le consumăm”, explică Asociația Română de Educație în Alergii.

Alergiile apar când sistemul imunitar are reacții adverse la anumite substanțe. Când o persoană este expusă la un declanșator de alergie - cunoscut sub numele de alergen - sistemul imunitar eliberează substanțe chimice numite histamine. Această eliberare de histamine este ceea ce provoacă simptomele de alergie. Printre aceste simptome se numără strănut, tuse, durere în gât, secreții nazale apoase, nas înfundat și lăcrimarea ochilor.

Alergeni sezonieri precum florile copacilor, iarba și polenul sunt cei mai întâlniți declanșatori, dar unele persoane pot fi alergice și la praf, mucegai, păr sau salivă de animale de companie sau alimente precum nuci, lapte sau ouă.

Asociația Română de Educație în Alergii a colectat informații, în intervalul 23 februarie – 13 aprilie 2019, de la 1623 de persoane. 77.74% dintre respondenți au declarat că au în familie cel puțin un caz diagnosticat cu o afecțiune de tip alergic. În Statele Unite, în fiecare an, 50 de milioane de persoane experimentează simptomele alergiilor.

 

 

Răceli vs. alergii. Cum le deosebești

Din moment ce răcelile și alergiile au atât de multe simptome în comun, uneori poate fi dificil să le diferențiezi. Iată câteva indicii care te-ar putea ajuta:

Răcelile cel mai probabil se vor manifesta prin:

  • Oboseală
  • Dureri în corp
  • Dureri în gât
  • Febră

Alergiile cel mai probabil se vor manifesta prin:

  • Mâncărimea ochilor
  • Erupții cutanate, cum ar fi eczeme sau urticarie
  • Respirație șuierătoare

Perioada din an în care se manifestă

Un indiciu bun pentru a face diferența între răceală și alergie este perioada din an în care se manifestă simptomele. Sunt mai mari șansele să răcești în lunile de iarnă și de toamnă, deși există posibilitatea să iei o răceală și primăvara sau vara.

Alergiile pot apărea pe tot parcursul anului, dar alergiile la polen sunt mai întâlnite în lunile de primăvară.

După cum arătam mai sus, o răceală trece în jur de o săptămână, în schimb simptomele alergiilor nu dispar decât dacă sunt tratate sau este înlăturat factorul declanșator. Alergenii sezonieri tind să cauzeze simptome pentru două sau trei săptămâni într-o singură repriză.

Pe bioveg.ro găsești o categorie specială de produse pentru persoanele alergice. Click aici.

Acest material are rol informativ și orice problemă medicală ar trebui discutată cu un medic specialist.

 

 

 

 

 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!