Insa mai ramane problema sigurantei alimentare. Si luam cel mai fericit caz, cand consumam ceea ce trebuie. Cat de mult bine ne fac alimentele naturale consumate in afara sezonului comparativ cu cat de mult rau ne fac, fiind pline de pesticide si tot felul de chimicale? E mai bine sa ne abtinem sa consumam o salata in decembrie si sa asteptam pana in aprilie, cand apar cele din piata ( si chiar si taranii mai apeleaza la “artificii” sa fie salata mare si suculenta)?! Cat de flexibil este organismul nostru in lupta cu aceste chimicale? Probabil ca unii din noi sunt mai norocosi , au un sistem imunitar bun, altii nu, aduna de-a lungul anilor boli diverse mai mult sau mai putin grave. Acest subiect este foarte generos, putand vorbi de sanatate pe termen scurt si lung, de bebelusi nascuti cu diverse malformatii, de impactul asupra mediului.
De aceea consider ca un al doilea pas dupa alegerea unei alimentatii cat mai naturale din care sa excluzi tot ce inseamna procesat este sa alegi produse bio. Pe cat posibil sa consumam de la bunica de la tara, de la babuta din piata cu legume sfrijite, in extrasezon sa luam produsele etichetate “bio”. Stiu ca sansele sa fie 100% bio sunt aproape de zero, dar pot fi mai putin incarcate de pesticide decat restul.
In ultima vreme suntem bombardati zilnic cu articole, emisiuni intregi in care se vorbeste despre cat de nocive sunt fructele si legumele, ca s-a depisit de n ori nivelul legal admis dintr-o substanta cancerigena..plus ca Romania este tara in care sunt aduse resturile din tarile civilizate ale Europei, tara in care legislatia e doar pe hartie si in care se poate orice. Asa ca, cum doar o mica parte dintre noi are acces la alimentele bio de la bunica de la tara, majoritatea cumpara toate cele necesare din supermarketuri.
Ce inseamna BIO ( organic) in supermarket.
Organic se referă la modul în care anumite produse alimentare agricole sunt cultivate și prelucrate. Există cerințe specifice care trebuie îndeplinite și menținute pentru ca orice produs să poată fi etichetat ca produs “organic”.
- Culturile organice trebuie cultivate în ceea ce ar trebui considerat un sol sigur și nu pot avea nici o modificare.
- Nu este permisa utilizarea pesticidelor sintetice, OMG-uri, îngrășămintelor pe bază de petrol sau îngrășămintelor care sunt bazate pe nămoluri de epurare.
- Animalele trebuie să fie hranite doar cu hrană organică și trebuie să li se permită să fie în aer liber. Nu li se pot da nici un fel de hormoni de creștere, antibiotice și nici alte tipuri de subproduse de origine animală.
- Ele trebuie să fie păstrate separat de orice alte produse cultivate convențional.
Beneficiile alimentelor ecologice
- Produsele alimentare organice conțin mai multi nutrienți, lucru dovedit de multiple studii.
- Produsele organice conțin mai puține pesticide și substanțe chimice. Reziduurile de la agenții chimici persistă în alimentele pe care le consumăm.
- S-a dovedit că cei care au alergii la anumite alimente, conservanți sau substanțe chimice descoperă că simptomele lor dispar sau se diminuează odată ce încep să mănânce alimente organice.
- Alimentele organice sunt mai proaspete decât alimentele neecologice. Produsele alimentare organice nu conțin conservanți, durează mai mult și, în general, au un gust mai bun.
- Agricultura ecologică conservă calitatea solului. Reduce poluarea apei, a solului și a aerului, conservă apa, crește fertilitatea solului, reduce eroziunea solului și consumă mai puțină energie.
- Animalelor crescute organic nu li administreaza antibiotice, hormoni de crestere, nu sunt hranite cu produse de origine animale. Astfel aceste substante nu sunt ingerate de catre noi si copiii nostrii, efectele nocive in caz contrar fiind multiple: crearea unor bacterii rezistente la antibiotice, distrugerea florei intestinale cu multiple consecințe…si de aici aria potentialelor boli fiind destul de mare.
- Când mâncați organic, nu numai că faceți bine propriului organism, dar vă ajută să salvați si mediul inconjurator! Flora, fauna si mai ales persoanele din apropiere au de castigat prin reducerea poluarii.
Riscurile consumarii produselor non-organice:
– Cresterea riscului de aparitie a cancerului- lucru clar dovedit de multiple studii
– Bebelusii si copii sunt cei mai expusi efectelor pesticidelor – pentru ca corpul lor, creierul , sistemul imunitar sunt in dezvoltare. Expunerea timpurie poat cauza probleme comportamentale, intarzieri in dezvoltare, afectarea sistemului imunitar.
– Femeile insarcinate sunt cele mai vulnerabile pe fondul vulnerabilitatii create de sarcina. Plus ca substantele trec la fat prin placenta si prin lapte, creand probleme de dezvoltare inca din acest stadiu.
BINE DE STIUT!
Nu toate produsele absorb pesticide astfel incat sa fie daunatoare pentru organism. Exista astfel o lista de produse pe care o putem considera “sigura” fara sa fie etichetata ca “BIO”:
- Sparanghel
- Avocado
- Ciuperci
- Varză
- Porumb dulce
- Vânătă
- Kiwi
- Mango
- Ceapă
- Papaya
- Ananas
- Mazăre dulce (congelată)
- Cartofi dulci
- Grapefruit
- Pepene galben
Pe de alta parte sunt produse care absorb cantitati mari de pesticide si la care ar fi bine sa investim in produse “ BIO”:
- Mere
- Ardei
- Castraveți
- Țelină
- Cartofi
- Struguri
- Roșii cherry
- Kale
- Nectarine
- Piersici
- Spanac
- Căpșune
- Ardei iuti
Cateva sfaturi :
– Consuma produse de sezon.
– Cumpara pe cat posibil de la producatori locali cunoscuti .
– Totusi BIO nu inseamna intotdeauna sanatos. Adica cartofii bio prajiti in ulei bio mancati cu un gratar bio nu iti fac bine. Sau macar acestea sa fie exceptii, moderatia este cheia succesului in tot ceea pana la urma.
Ca o concluzie, in zilele noastre pentru a ne mentine copiii si, de ce nu, pe noi sanatosi presupune sa fim informati si sa facem ceea ce trebuie. Este o investitie de timp si bani in calitatea vietii noastre.