Mei, o cereala foarte hranitoare care nu contine gluten

Mei, o cereala foarte hranitoare care nu contine gluten

Mei, o cereala foarte hranitoare care nu contine gluten

Meiul este o cereala care a intrat progresiv in gastronomia noastra. Este adevarat ca este inca mai putin popular decat graul, secara, ovazul sau porumbul, dar aplicatiile sale in bucatarie si beneficiile sale merita sa fie inclusa in meniu. Originara de pe continentul asiatic, aceasta cereala creste salbatic dar este si cultivata.

Proprietati:

Din punct de vedere nutritional, meiul este o cereala mai bogata in proteine si grasimi decat, de exemplu, orezul.

In plus, este o sursa semnificativa de fier (60g acopera 41% din necesarul zilnic) si magneziu (29%).

Este una dintre cele mai energice cereale (41g de carbohidrati in 60g, cu o cantitate moderata de proteine si putine grasimi, 6 si 2g).

Fiind fara gluten, a fost redescoperit in bucataria europeana si inclus in numeroase diete sanatoase.


Cum sa gatesti meiul

Daca pentru ceva a devenit unul dintre cele mai comercializate asa-numitele „super-alimente”, mai presus de toate, este pentru ca ii lipseste glutenul. Retetele in care se mananca mei ca prim fel sunt de obicei insotite de ingrediente vegetale precum legume sau leguminoase. Datorita aromei usoare, se potriveste foarte bine cu tot felul de legume: ceapa, praz, fasole verde, conopida, dovlecei, ardei sau morcov. Dar, in plus, este insotitorul ideal pentru leguminoase precum lintea sau fasolea.

In prepararea lui, este foarte important sa nu se consume crud, deoarece poate fi toxic. Pentru a-l pregati, trebuie sa-l speli si sa-l gatesti cu apa de cel putin trei ori mai multa decat meiul, timp de aproximativ 45 de minute. Utilizarea sa culinara este asemanatoare cu orezul si poate fi folosit ca garnitura intr-un fel de mancare sau ca ingredient principal intr-o tocana. De asemenea, este  folosit pentru cofetarie sau panificatie si poate fi macinat pentru a face faina si folosit singur sau amestecat cu altele.


Mei: un adevarat „super-aliment”

Continutul sau de vitamina B il tripleaza pe cel al altor cereale, facandu-l foarte potrivit pentru regenerarea sistemului nervos si pentru femei in timpul sarcinii si alaptarii. La randul sau, grasimea sa este bogata in acizi grasi, predominant Omega 6. Contine atat carbohidrati cu absorbtie lenta, cat si fibre solubile si insolubile de inalta calitate, precum si minerale notabile (magneziu, fosfor si zinc si fier).

Beneficiile meiului

Proprietatile sale favorizeaza o buna digestie si tranzitul intestinal (si pentru persoanele care sufera de probleme digestive precum arsuri la stomac, ulcere gastrice sau diaree).

Ele previn bolile cardiovasculare, combate diabetul si bolile cronice.

Este foarte util in dietele de slabit (deoarece este sarac in grasimi si bogat in fibre solubile, ceea ce favorizeaza senzatia de satietate).

Va prezentam si o reteta rapida de mei


Prajitura cu mei si legume, asezonata cu o nota de turmeric si piper. Se poate prepara si cu un sos de ciuperci de cimbru care surprinde prin atingerea sa dulce-amarui.

Ingrediente pentru patru persoane:
-300 g mei;
-½ ceapa;
-1 praz;
-½ dovlecel;
-3 morcovi mici;
-1 vinete mici;
-½ ardei gras rosu;
-sare si piper (dupa gust);
-turmeric macinat;
-ulei de masline extra virgin.

Mod de preparare:

  1. Se prepara sosul: se toaca ceapa si prazul in bucati mici si se prajesc cu un strop de ulei de masline extra virgin, aproximativ 5 minute. Se adauga apoi ardeiul si morcovul, taiate si ele in bucatele mici. Dupa 5 minute adaugam vinetele tocate, iar la final (de vreme ce este cea mai moale leguma) adaugam dovleceii taiati cubulete si mai lasam sa se prajeasca inca 3 minute.
  2. In timp ce sosul se gateste, puneti meiul intr-o strecuratoare mare si spalati-l foarte bine.
  3. Cand sosul este gata se adauga meiul si 2 masuri de apa pentru fiecare masura de mei. (acest lucru va depinde de tipul de mei folosit). Uneori este posibil sa aveti nevoie de mai multa apa.
  4. Cand incepe sa fiarba adaugam un praf de sare, putin turmeric si piper negru si lasam sa fiarba la foc mediu pana a absorbit apa. Este important sa fie foarte umed, astfel incat in cuptor sa se termine de coagulat si sa fie compact.
  5. Puneti meiul intr-o forma de silicon (daca folositi un alt tip de forma va trebui sa puneti pe fund hartie de pergament ca sa nu se lipeasca, sau ungeti forma cu putin ulei) si compactati-o. Coaceti la 190° pentru aproximativ 15 minute. In ultima parte a gatitului, mariti temperatura incat sa ramana putin crocanta deasupra. Pofta buna!

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!