Murăturile, ajutor pentru sănătate în sezonul rece

Murăturile, ajutor pentru sănătate în sezonul rece

Cum nu avem la îndemână tot timpul anului legume proaspete, murăturile sunt soluția ideală pentru ca organismul nostru să facă față tuturor microbilor. Iată câte beneficii îți pot aduce aceste alimente.

Cea mai simplă, sănătoasă și recomandată rețetă estecompusă din apă şi sare. Fără nici un alt adaos, de tipul zahărului sau oțetului. O lingură de sare la un litru de apă, iar murăturile vor deveni vedetele meselor servite în familie.

Este foarte important şi ca sarea folosită să fie neiodată, așa încât iodul adăugat artificial să nu interacționeze negativ cu ingredientele naturale. Nu în ultimul rând, este important ca legumele sau fructele puse la murat să fie proaspete, de bună calitate, obținute din agricultură tradițională şi nu din cea chimizată.

Este ideal să adăugați în murături mărar şi usturoi. Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a țesuturilor, în timp ce usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor în organism. De asemenea, boabele de muștar ajută la prevenirea balonării.

Atunci când fermentează legumele, iau naștere bacteriile care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunității, vor atenua simptomele alergiilor şi chiar vor avea efect anticancerigen, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamația din corp, una dintre principalele cauze ale apariției cancerului.

De asemenea, trebuie să ținem cont şi de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accentul pe combinațiile de alimente. De exemplu, se recomandă consumul de murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Beneficiile murăturilor

Suplimente important de vitamine și minerale - Legumele murate au un conținut bogat de vitamina C, A și K, precum și de minerale de preț precum fier, calciu și potasiu. Acestea întăresc sistemul imunitar, vindecă și previn anemia, întăresc oasele și asigura o vedere optimă.

Conțin probiotice naturale - odată ajunse în organism întăresc imunitatea şi capătă proprietăți terapeutice. Au efect antibiotic şi antiviral – datorită frunzelor de țelină și a semințelor de mărar şi muștar, iar rădăcina de hrean şi usturoiul folosite în prepararea murăturilor conțin substanțe care luptă împotriva microbilor și virușilor și protejează sistemul nervos şi cel endocrin.

Protejează ficatul - murăturile au și o funcție hepatoprotectoare, scăzând toxicitatea de la nivelul ficatului.

Reduc nivelul de colesterol – mărarul din murături are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol din sânge, previne indigestia, calmează crampele la stomac, dar previne și flatulența.

Surse abundente de antioxidanți - antioxidanții pe care îi regăsim în murături luptă împotriva radicalilor liberi, care distrug celulele și declanșează boli precum cancerul ori bolile de inimă. Spre deosebire de legumele gătite, murăturile își păstrează intactă cantitatea și calitatea de antioxidanți.

Sărace în calorii - prin procesul de fermentare a murăturilor, microorganismele implicate în aceste procese consumă din zaharurile legumelor şi fructelor, astfel murăturile devin puternice alimente în dietele de slăbire.

Mențin sănătatea pielii – datorită rolului lor de detoxifiere, murăturile previn îmbătrânirea pielii și apariției ridurilor. 



Beneficiile consumului de zeamă de murături

Previne deshidratarea – datorită conținutului mare de sodiu, electroliții din corp se echilibrează. Valorile scăzute de electroliți pot cauza aritmii cardiace, tahicardii, confuzie, crampe musculare și alte simptome specifice persoanelor deshidratate.

Previne și tratează crampele musculare – clorura de calciu și oțetul care se regăsesc în zeama de murături ajută organismul să absoarbă mai repede sodiul și potasiul. Așadar, durerile musculare vor fi ameliorate rapid după consumul de suc de murături.

Ameliorează mahmureala – având capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electroliților, zeama de murături poate fi benefică pentru ameliorarea mahmurelii, dar și pentru prevenirea acesteia.

Calmează durerile menstruale – crampele abdominale din timpul perioadei dificile a lunii sunt ameliorate de consumul de zeamă de murături. Totodată, datorită faptului că este foarte sărată, zeama de murături potolește și pofta de alimente sărate pe care unele femei o au în timpul ciclului menstrual. 

Atenție! Contraindicații.  Cu toate că murăturile sunt sănătoase și indicate într-o alimentație echilibrată, există o serie de afecțiuni care sunt agravate de consumul de murături. Așadar, atenție sporită din partea persoanelor care suferă de afecțiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficiența cardiacă, diabet de tip I și II, retenție de apă sau care au frecvent dureri de cap sau migrene.

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!