Orez- beneficii și rețete

Orez- beneficii și rețete

Orezul este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii datorită faptului că este extrem de sănătos, dar și sățios. Orezul poate avea mai multe forme, culori,dar si dimensiuni. Culoarea lui naturală după recoltare  este maronie, dar odată îndepărtat stratul exterior, este de culoare albă. Există mii de tipuri de orez, dar,la bază, acestea se încadrează în două categorii: alb sau brun.

Există mai multe tipuri de orez, fiecare remarcându-se prin conținutul de nutrienți și beneficii:

  • Orezul brun este forma integrală a cerealei, orezului obișnuit fiindu-i îndepartat doar stratul superior prin măcinare. Prin urmare, orezul brun își păstrează întreaga cantitate de fibre și germeni, părțile cele mai bogate în nutrienți vitali.
  • Orez roșu - conține un grup de compuși chimici cu rol esențial în toate procesele organismului, denumit lignani. Aceștia sunt capabili să prevină apariția cancerului și alături de antioxidanți, contribuie la intarirea sistemului imunitar și reglează nivelul hormonal
  • Orez negru - culoarea neagră este datorată pigmenților flavonoizi cunoscuți sub numele de antocianine. Acești pigmenți sunt de fapt antioxidanți naturali foarte puternici, din care face parte și resveratrolul, cunoscut ca fiind cel mai puternic antioxidant din natură
  • Orez sălbatic- nu este un sortiment al orezului și se numește așa pentru felul în care arată. Sursa de carbohidrați complecși, bogat în fibre, ideal pentru diete și pentru sportivi, favorizând accelerarea metabolismului. Este o sursă de, fier, zinc, acid , fosfor, potasiu și magneziu, pe lângă alte vitamine și nutrienți.

În ziua de astăzi orezul  se regăsește sub atât de multe forme ( făină de orez, sirop de orez, ulei de tărâțe de orez ,lapte de orez), încât poate fi consumat zilnic fără a te plictisi, așa că cei cu alimentație restrictive ( alergii, intoleranțe, etc) pot avea varietate de textură și gusturi.

Deoarece nu conține gluten și are un potențial alergen redus, orezul reprezintă o cereală potrivită de introdus la începutul diversificării alimentației bebelușului. Tocmai de aceea, medicii recomandă să fie introdus deja de la 4-6 luni.

Atât orezul alb, cât și cel brun, conțin în principal carbohidrați și unele proteine, fără aproape niciun fel de grăsimi sau zahăr.

Valori nutritionale 100 grame:

  • Calorii: 117 (orez alb) / 111 (orez brun)
  • Calorii din grasimi: 4 (alb) / 8 (brun)
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 4 mg (alb) 0% DZR / 5 mg (brun) 0% DZR
  • Carbohidrati orez alb: 27 g
  • Fibre dietetice orez alb: 1 g
  • Zaharuri orez alb: 0 g
  • Proteine orez alb: 2 g
  • Carbohdrati orez brun: 23 g
  • Fibre dietetice orez brun: 2 g
  • Zaharuri orez brun: 0 g
  • Proteine orez brun: 3 g

Fiind atât de bogat în vitamine, minerale și antioxidanți și având compuși vegetali, acesta are numeroase beneficii pentru organism:

  • menține sănătatea inimii: Consumul de cereale integrale, inclusiv orez brun, este asociat cu scăderea riscului de a avea boli cardiovasculare.
  • oferă o sursă rapidă de energie: Sportivii care au nevoie de multă energie sub formă de carbohidrați o pot obține din orez alb. Mulți preferă orezul alb în locul celui brun, datorită numărului mare de carbohidrați și redus de fibre.
  • ajută la slăbire: Având în vedere că grăsimile din orez sunt aproape inexistente, dacă nu îl gătim cu ulei sau unt, acesta ne poate ajuta în formarea unei diete echilibrate.
  • Este bun pentru piele: Profesioniștii din domeniul medical afirmă că orezul pudră poate fi aplicat extern pentru a preveni anumite probleme ale pielii.
  • Previne boala alzheimer: Se consideră că orezul brun conține cantități mari de nutrienți care ajută la dezvoltarea corpului, precum și la activitatea neurotransmițătorilor, implicit ajutând la prevenirea bolii Alzheimer într-o măsură substanțială. Numeroase soiuri de orez susțin enzimele neuroprotectoare din creier, inhibând efectele radicalilor liber și a altor toxine ce pot induce demență, precum și boala Alzheimer.

Pentru că este un aliment destul de comun și atât de ușor de gătit, v-am pregătit câteva rețete delicioase pe care vă invităm să le încercați.

Tagliatele ( de orez) cu sos de smântână

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Într-un volum mare de apă sărată fierbeți tagliatelele aproximativ 10 minute. Pentru a pastra forma acestora nu amestecati excesiv.După aceea se scot într-o sită și se clătesc sub un jet de apă rece și se lasă la scurs.
  2. Într-o tigaie se pune unul la topit, după care se adaugă baconul tăiat cubulețe și se lasă să se călească puțin. Se adaugă cașcavalul ras și smântâna și se amestecă ușor pentru a nu forma cocoloașe. Condimentați cu sare, piper, rozmarin și cimbru și continuați să amestecați pentru a se omogeniza. Când este gata îl lăsați să se răcorească la temperatura camerei.
  3. Puneți tagliatelele într-un bol, iar peste acestea adăugați sosul alb. Amestecați totul și preparatul este gata!


Orez prăjit cu legume

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se spală orezul în apă rece și apoi se scurge. Se fierbe 1 volum de orez în 2 volume de apă și un praf de sare, acoperit, timp de 30-40 de minute. După ce a fiert îl scurgeți bine de apă.
  2. Se pun legumele pe foc într-o tigaie wok. Amestecați timp de 2 minute până se înmoaie, apoi adăugați orezul și se lasă la prăjit.
  3. Spargeți ouăle și puneți-le într-un bol. Acestea se bat bine cu sosul de soia și piperul, apoi se toarnă compoziția în tigaie peste orez și legume și se amestecă bine. Dacă doriți puteți să mai adăugați sos de soia după gust.


Griș de orez cu lapte și piersică ( pentru bebeluși)

Ingrediente:

Mod de preparare:

                1.Laptele se pune într-o oală, pe foc. Peste acesta se pune grișul și se amestecă  continuu până fierbe. Răzuiți fin piersica și o adăugați peste griș. Amestecați bine în continuare până s-a fiert grișul și s-a legat bine. După preferință puteți îndulci sau nu, dar dacă piersica este bine coaptă nu este nevoie de un îndulcitor suplimentar.


Brioșe cu orez expandat și ciocolată

Ingrediente:

Pentru decor:

Mod de preparare:

  1. Puneți ciocolata într-un bol rezistent la căldură împreună cu untul și siropul de agave și lăsați-le la topit timp de 15 secunde în cuptorul cu microunde sau puteți să topiți ingredientele și la bain-marie. După ce s-au topit adăugați treptat orezul expandat până acesta s-a incorporat complet.
  2. Luați o formă de brioșe și în fiecare compartiment se pun formele din hârtie. Turnați compoziția încă caldă în fiecare formă, apoi se lasă la răcit. Dacă doriți să se răcească mai repede, le puteți lăsa la frigider timp de 1 oră.
  3. După ce s-au răcit, turnați peste acestea ciocolată topită. Le puteți orna cu dulciuri, fructe uscate sau nuci.


Burgeri din orez

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Puneți  orezul la fiert într-o oală conform instrucțiunilor de pe pachet. După ce a fiert îl lăsați să se răcească complet.
  2. Puneți o lingură de măsline într-o tigaie, la foc mic. Adăugați ceapa, țelina și usturoiul și lăsați-le să se călească bine, apoi luați tigaia de pe foc.
  3. Când amestecul  de ceapă, țelină și usturoi  s-a răcit complet se pune într-un bol cu orezul sălbatic, pesmetul, brânza și condimentele și se amestecă bine. Se adaugă ouăle amestecând în continuare până se incorporează complet.
  4. Împărțiți amestecul în 4 părți egale și modelați chiftelele.
  5. Puneți cealaltă lingură de ulei într-o tigaie la foc mediu. Prăjiți chiftele câte 3 minute pe fiecare parte sau până când devin crocante și aurii.
  6. Serviți cu topping-urile preferate pentru burger și legume.


Budincă cu orez

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Turnați laptele de cocos într-o oală de mărime medie și aduceți la fierbere.
  2. Clătiți și scurgeți bine orezul, apoi adăugați-l în laptele de nucă de cocos clocotit. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute, apoi se dă la foc mic, se acoperă cu un capac și se mai lasă încă 20 de minute.
  3. Scoateți capacul, amestecați și adăugați siropul de arțar, extractul de vanilie, scorțișoara și laptele de migdale.Amestecați bine. (Acum puteți adăuga și stafidele)
  4. Lăsați compoziția pe foc încă 10 minute. Orezul va absorbi aproape tot laptele. Dacă doriți ca budinca să fie un pic mai cremoasă mai puteți adăuga o jumătate de cană de lapte de migdale.
  5. Amestecați constant ca orezul să nu se lipească de fundul oalei. În acest moment puteți adăuga mai multă scorțișoară, dacă doriți.
  6. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească cel puțin 5 minute. Serviți budinca în boluri sau în pahare de sticlă. Puteți pune pe deasupra afine, scorțișoară sau cremă de cocos.


Supă de orez

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se pune uleiul într-o oală și se încălzește la foc mediu. Se adaugă ceapa și se prăjește până când se rumenește.
  2. Se adaugă țelina, morcovul și usturoiul și se lasă la prăjit, amestecând frecvent, până se înmoaie, aproximativ 3-5 minute.
  3. Adăugați cimbrul și făina și gătiți-le aproximativ 3 minute.
  4. Adăugați cartoful, orezul și zeama de legume. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se acoperă cu un capac.
  5. Se fierbe ușor la foc mic până când legumele și orezul sunt moi. Timpul de fierbere depinde de marca de orez utilizată. Poate dura 25-45 minute. Dacă orezul a absorbit prea multă zeamă, mai puteți adăuga puțină.
  6. Când orezul este gătit după preferință, luați vasul de pe foc și adăugați laptele de nucă de cocos. Gustați și condimentați cu sare și piper.
  7. Serviți imediat, deoarece orezul va continua să absoarbă zeama de legume până se așează.


Biscuiți din făină de orez

Ingrediente:


Pentru varianta sărată:


Pentru varianta dulce:

Mod de preparare:

  1. Într-un bol se pune făina, semințele de in și de floarea soarelui și se amestecă, apoi se adaugă apa și bicarbonatul de sodiu. Apa se pune treptat, până se formează un aluat ușor de întins.
  2. Se adaugăi ingredientele pentru varianta sărată sau cea dulce, după preferință și se amestecă bine.
  3. Se întinde aluatul cu grosimea de 1 cm și se decupează. Se pregătește tava pentru copt, pe care o tapetați ți puneți hârtia de copt.
  4. Se lasă la copt 18 minute în cuptorul preîncălzit la 175 grade. Se scot din cuptor și se consumă după ce s-au răcorit.

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!