Dacă aveți alergie sau intoleranță la gluten, cu siguranță din alimentația dumneavoastră nu face parte pâinea proaspătă. Pentru că aceasta se găsește mai greu în comerț și este destul de scumpă, ne-am gândit să venim în ajutorul dumneavoastră cu o rețetă de pâine fără gluten din făină de soriz pe care merită să o încercați.
Ingrediente:
- 30 g tărâțe psyllium
- 400 ml apă
- 30 ml ulei de măsline
- 200 gr făină de soriz
- 100 g amidon de porumb/tapioca/făină de orez
- 1/2 linguriță sare
- 5 g praf de copt
- 20-25 g drojdie proaspătă/un plic de drojdie uscată
- Un vârf de linguriță de zahăr sau miere
Mod de preparare:
- Într-un castron mare se pun tărâțele de psyllium, peste care se adaugă apă caldă și drojdia și se amestecă. Se lasă la înmuiat timp de 20-25 minute până se obține textura unui gel.
- Între timp, se cerne făina amestecată cu amidon, praf de copt și sare.
- Într-un bol se pune uleiul, peste care se adaugă amestecul de făină și gelul obținut și se amestecă bine toate ingredientele
- Aluatul obținut este deschis la culoare. Acesta se modelează cu mâinile umede și se pune în tava tapetată.
- Se lasă la dospit timp de 2 ore în cuptor la 40 grade Celsius, după care se scoate tava din cuptor, iar acesta se preîncălzește la 180 grade Celsius.
- Puneți în cuptorul preîncălzit tava cu aluat, alături de un vas plin cu apă, pentru a crea aburi. Coaceți timp de 115 minute sau până trece testul scobitorii.
- Când pâinea este gata, o scoateți pe un gratar și o lăsați să se răcească înainte de a o gusta.
Poftă bună!