Tot ce trebuie să știi despre bulgur

Tot ce trebuie să știi despre bulgur

CE ESTE BULGURUL?

Îl vei găsi sub formă de bile, asemănător ca aspect cu grisul, dar deși are originea grâului, se obține într-un mod diferit. Este cunoscut și sub numele de grâu spart, bulgur sau grâu bulgurl și există galben și roșu.

Această cereală, de fapt, se obține prin gătirea boabelor de grâu, punându-le la uscat și apoi spargerea lor (din acest motiv este cunoscută și sub denumirea de grâu crăpat). Se caracterizează printr-o aromă blândă și poate fi folosită ca acompaniament la feluri de mâncare din carne și legume, deși este perfectă și în salate, supe, taboule sau pentru a completa tocanite.

Pentru prepararea tradițională a bulgurului, boabele de grâu sunt gătite într-un cazan adânc cu apă, amestecând des pentru ca gătirea să fie uniformă și adăugând apă pe măsură ce se consumă. Este o gătire lungă, mai întâi la foc mare și apoi mai jos, pentru ca grâul să se gătească încet. Odată gata, se scurge și se lasă să se usuce la soare pe acoperișurile caselor timp de câteva zile.4

Dupa aceasta operatie boabele de grau sunt zdrobite intr-o operatie de macinare din care rezulta boabe rupte neregulate, se indeparteaza taratele si se calibra cu site si site de diferite calibru. Uscarea se perfectioneaza lasand din nou bulgurul cateva zile la soare. Se obtin trei tipuri de bulgur, grosier, fin si foarte fin. Gatirea indelungata si uscarea atenta a bulgurului il fac sa se pastreze mult timp. Pe de altă parte, este un aliment pregătit, care economisește timp și combustibil la prepararea lui pentru consum.

Unul dintre principalele sale avantaje este că furnizează foarte puține grăsimi și calorii, mai puține decât alte cereale, făcându-l un bun aliat pentru menținerea unei alimentații sănătoase. O cană oferă aproximativ 250 de calorii.

BULGURUL ESTE UN PRODUS FOARTE NUTRITIOS SI SANATOS

Fiind un derivat al grâului, bulgurul este bogat în carbohidrați și proteine. Sărac în grăsimi, are un procent considerabil de fosfor, potasiu, fier și calciu -și asta îl face un bun antioxidant-. Ne ajută la buna funcționare a inimii și la întărirea oaselor și a dinților.

Este considerat un aliment foarte recomandat pentru dietele sportivilor -deoarece este energetic datorita vitaminei B3- si pentru diabetici pentru ca are un indice glicemic mai scazut dar mai multe fibre decat orezul si pastele. De fapt, este foarte digestiv si favorizeaza tranzitul intestinal.

Este un aliment satios, si sarac in calorii, dar din moment ce contine gluten, nu poate fi consumat de celiaci sau cei intoleranti la gluten.

Unul dintre principalele sale beneficii este conținutul ridicat de fibre, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu probleme de tranzit intestinal. În plus, provoacă o digestie ușoară.

Aceasta cereala are o cantitate mare de nutrienti si vitamine deoarece se consuma intreaga, adica nu este grau rafinat sau procesat. Se remarca prin furnizarea de minerale precum magneziu, zinc, fier si calciu, in plus, nu are sodiu. Contine si vitamine B. Furnizeaza carbohidrati cu valoare biologica ridicata, perfecti pentru a ne face sa ne simtim mai energici.

Persoanele intolerante la grâu (notă, nu celiacii) nu trebuie să renunțe la bulgur, deoarece există și soiuri de bulgur făcute cu speltă.


CUM SE GĂTEȘTE BULGURUL?

Depinde foarte mult daca este grosier, fin sau foarte fin, dar in general bulgurul fin si foarte fin este folosit mai mult la prepararea salatelor iar cel grosier este ideal pentru supe sau tocanite. Este perfect și pentru a face burgeri de legume sau chiftele, în compania leguminoaselor sau pentru a fi folosită ca umplutură pentru tot felul de legume, în special vinete, dovlecei sau ardei.

Cel mai popular fel de mâncare cu bulgur -cel mai bun- este taboule: o salată care conține de obicei și roșii, castraveți, ceapă, mentă, pătrunjel, ulei de măsline, sare și suc de lămâie.

În bucătărie, bulgurul funcționează într-un mod similar cu orezul sau pastele. De fapt, pentru a-l găti ai nevoie de două ori mai mult lichid decât produsul, iar timpul de gătire variază între 5-7 minute, pentru cel subțire, și între 20-25 de minute, pentru cel mai gros.


 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!