Vitamina B12 - care sunt beneficiile si rolul ei in organism

Vitamina B12 - care sunt beneficiile si rolul ei in organism

Vitamina B12 (cobalamina) este o vitamina solubila in apa. Acest nutrient esential este implicat in formarea ADN, sanatatea creierului, formarea globulelor rosii etc. Cantitatea de B12 de care ai nevoie zilnic depinde de varsta. Doza alimentara recomandata pentru barbati si femei cu varsta de 14 ani si peste este de 2,4 mcg pe zi. In sarcina si alaptare, cantitatea creste la 2,6 mcg si, respectiv 2,8 mcg pe zi.

Vitamina B12, cobalamina, este o vitamina pe care corpul o obtine din alimente deoarece nu o poate produce singur. Nivelul circulant si activ de cobalamina este dependent de calitatea alimentatiei si de integritatea sistemului digestiv, de absorbtia acesteia. Dupa ingestie, cobalamina se leaga de factorul intrinsec produs de celulele parietale din stomac. Absobtia vitaminei B12 este posibila numai pentru acest complex de cobalamina-factor intrinsec. Complexul se absoarbe la nivelul intestinului subtire. Scaderea aportului sau tulburarile de absorbtie determina deficit de vitamina B12. Nivelurile circulante de cobalamina se pot analiza in sange.

Dieta vegetariana te pune la risc de aport insuficient deoarece plantele nu produc cobalamina.  Vitamina B12 se gaseste in carne, in produse lactate, oua. Aportul zilnic de vitamina B12 pentru adult este 2,4 microg. Aportul poate fi ajustat cu suplimente alimentare sau cu solutii injectabile atunci cand si absorbtia este afectata.

Vitamina B12 joaca multe roluri importante in organism. Iata cateva dintre aceste roluri si beneficii:

Sustine formarea globulelor rosii sanatoase si a ADN-ului

Un beneficiu principal al vitaminei B12 este producerea de globule rosii sanatoase. Globulele rosii furnizeaza oxigen in intregul corp, care se transforma in energia necesara pentru procesele organismului. Cand organismul nu beneficiaza de suficienta vitamina B12, globulele rosii din sange se maresc – astfel deplasandu-se mai greu prin fluxul sangvin.

In mod normal, gobulele rosii sanatoase sunt mici si rotunde, insa pot sa devina mai mari si cu forma ovala in caz de deficienta de B12. Din cauza acestei forme, globulele rosii nu se pot deplasa in fluxul sangvin in mod corect, ceea ce duce la anemie megaloblastica. In caz de anemie, organismul nu are suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Acest lucru poate provoca simptome ca oboseala si slabiciune. Anemia megaloblastica este o forma de anemie cauzata de lipsa de folat sau lipsa de B12. Aceasta forma de anemie este caracterizata prin deteriorarea sintezei ADN si formarea de globule rosii mari, anormale, imature.

Vitamina B12 ajuta, de asemenea, organismul sa produca ADN – elementele de baza ale tuturor celulelor corpului.
 

Vitamina B12 pentru cresterea parului

Cunoscută și sub denumirea de cobalamină, vitamina B12 este una dintre cele opt vitamine B. Corpul tău are nevoie de vitamina B12 pentru a transforma alimentele pe care le consumi în energie, motiv pentru care persoanele cu deficit de vitamina B12 resimt o strare de oboseală continuă. Vitamina B12 joacă de asemenea un rol în formarea celulelor, funcționarea sistemului imunitar și reglarea stării de spirit.

Dacă te întrebi ce vitamine sunt bune pentru par și ce rol joacă vitamina B12 în creșterea părului? Vitamina B12 este importantă pentru crearea de celule roșii din sânge, care hrănesc foliculii de păr cu nutrienți și oxigen pentru o creștere sănătoasă a părului. Deoarece vitamina B12 joacă și un rol în formarea celulelor, este posibil ca foliculii de păr să nu poată crește părul la fel de eficient atunci când nivelul de vitamina B12 este scăzut. Deci, un efect secundar al unei carențe de vitamina B12 poate fi căderea părului.
Cu toate acestea, nu poți identifica o deficiență de vitamina B12 bazată numai pe tiparele de creștere a părului. Dacă bănuiești că ai o deficiență de vitamina B12 sau ești preocupat de căderea părului, adresează-te medicului pentru a identifica cauza căderii părului.


Lipsa unei cantitati suficiente de cobalamina in organism determina deteriorarea functiei nervilor periferici dar si degenerarea neuronilor, o leziune caracteristica fiind degenerarea spinala combinata, cu distructia neuronilor la nivelul maduvei spinarii. In organism, vitamina B12 intra intr-un ciclu metabolic ce implica vitamina B6 si homocisteina, astfel ca dezechilibrul oricareia dintre aceste componente se rasfrange asupra celorlalte. La persoanele cu deficit de vitamina B12 gasim frecvent hiperhomocisteinemie, cresterea nivelului homocisteinei. Acesta pare a fi un factor de risc independent pentru probleme vasculare, infarcte tisulare.
 

Susțin sănătatea inimii și reduc riscul de accident vascular cerebral

Studiile au arătat că vitaminele B6, B9 și B12 ajută la reducerea nivelului de aminoacid homocisteină, care contribuie la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Aceste tipuri de vitamina B îmbunătățesc funcția endotelială vasculară, ajută la menținerea vaselor de sânge dilatate și păstrează sănătatea circulației sangvine. În plus, vitaminele B reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge, fiind asociate cu o incidență scăzută a accidentului vascular cerebral. Vitaminele B3 și B5 cresc nivelul de colesterolul „bun” (HDL) din organism și scad colesterolul „rău” (LDL) și trigliceridele. Datorită acestor proprietăți, vitaminele B ajută la păstrarea sănătății inimii.
 

Îmbunătățirea stării de spirit

Toate vitaminele B și în special B6, B9 și B12 sunt eficiente pentru păstrarea sănătății creierului, îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. Lipsa de vitamina B12 provoacă slăbiciune, oboseală, depresie, confuzie și chiar demență.
 

Echilibrează hormonii

Vitaminele B dețin mai multe roluri în sistemul reproducător și pot ajuta la menținerea echilibrului hormonal. S-a descoperit faptul că vitamina B6 poate atenua greața matinală (la femeile însărcinate) și poate reduce simptomele sindromului premenstrual. De asemenea, vitaminele B3 și B5 sunt necesare pentru producerea de hormoni în glandele suprarenale.

 



Surse de B12

Este important să consumi zilnic vitamina B12, fie prin alimentație, fie prin suplimente pentru sănătatea părului tău. Produsele animale, cum ar fi carnea și lactatele, sunt cele mai frecvente surse de vitamina B12. Cu toate acestea, unele alimente care nu conțin în mod natural vitamina B12 pot fi fortificate cu acest nutrient.

Alimente ce au un conținut ridicat de vitamina B12:
• Cerealele
• Laptele de vaca
• Ouale
• Iaurtul grecesc
• Laptisorul de matca pur
• Sardinele
• Somonul

Dacă consumi prea multă vitamina B12, corpul tău o poate depozita în general pentru utilizare ulterioară. Dacă ești îngrijorată de aportul B12, poți încerca să iei suplimente. Multe multivitamine conțin vitamina B12. Dar asigură-te că te consulți cu medicul tău înainte de a începe o cură cu suplimente.

In concluzie, organismul uman functioneaza ca un tot unitar si disfunctia oricarui organ sau sistem poate avea consecinte asupra celorlalte. 
Consultati intotdeauna medicul inainte de a lua orice fel de suplimente alimentare, pentru sanatatea dvs.

 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!