Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a pierde în greutate într-un mod sănătos, atunci este timpul să aflați mai multe despre beneficiile dovlecelului. Acesta poate juca un rol foarte important în pierderea în greutate, în timp ce crește conținutul de nutrienți din dieta dumneavoastră. În plus, poate ajuta la îmbunătățirea vederii și la prevenirea bolilor ce apar ca urmare a deficienței de vitamina C, cum ar fi scorbutul, scleroza și vânătăile ușoare.
Dovlecelul poate ajuta la tratarea astmului – unul dintre numeroasele sale beneficii – și are un conținut ridicat de vitamina C, carbohidrați, proteine și fibre. Conține o cantitate semnificativă de potasiu, acid folic și vitamina A, toate acestea fiind importante pentru menținerea unui organism sănătos. Când este consumat în mod regulat, poate reduce în mod eficient nivelul de homocisteină.
Acesta este bogat în minerale și vitamine care includ potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fibre, vitamina C și riboflavină. De asemenea, conține vitamina B6, A, E și K, sodiu, zinc și fier. Are un conținut ridicat de apă – 94% – și este, de asemenea, o sursă excelentă de energie.
Ideal pentru diabetici. Este eficient în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, deoarece prin conținutul de magneziu și zinc descompune zahărul din organism. Fiind bogat în fibre, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Poate îmbunătăți sănătatea ochilor. Consumul de 6 mg de luteină,care este prezentă în multe produse naturale, inclusiv broccoli, spanac, kale, porumb, ardei portocal, kiwi, struguri, suc de portocale și dovlecei, reduce risculde cataractă și AMD.
Protejează sistemul cardiovascular. Dovlecelul scade nivelul de colesterol LDL (colesterol rău).Beta-carotenul și vitamina C găsite în dovleceii sunt două dintre componentele care ajută la prevenirea oxidării colesterolului. Conținutul său de fibre scade și nivelul ridicat de colesterol, contribuind astfel la reducerea riscului de ateroscleroză și boli de inimă cauzate de diabet.
Ajută la menținerea sănătății optime. S-a menționat deja că dovlecelul este o sursă remarcabilă de mangan și vitamina C; cu toate acestea, este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre alimentare care vă vor menține corpul în formă ideală pe termen îndelungat. De asemenea, conține vitamina A, magneziu, acid folic, potasiu, cupru și fosfor, care ajută la îmbunătățirea sănătății. Dovleceii au, de asemenea, un conținut ridicat de acizi grași omega-3, zinc, niacină și proteine.
PORUMB ȘI ZUCHINNI SOTE
Ingrediente:
- 1/4 ceașcă de unt
- 1/2 ceapă albă mică, tăiată cubulețe
- 3 dovlecei mici, tăiați cuburi
- 2 conserve de porumb, scurse
- sare de mare, după gust
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare:
- Se încălzește untul într-o tigaie la foc mediu, amestecând ocazional, aproximativ 1-2 minute.
- Adăugați ceapa și prăjiți-o până devine translucidă, aproximativ 5 minute.
- Adăugați dovlecelul și porumbul. Se lasă pe foc până ce dovlecelul s-a prăjit bine, aproximativ 8 minute, apoi se condimentează cu sare și piper, după gust.
CHIFTELE
Ingrediente :
- 2 căni de dovlecel ras
- 2 ouă, bătute
- 1/4 cană ceapă tocată
- 1/2 cană făină integrală
- 1/2 cană parmezan ras
- 1/2 ceașcă de branză mozzarella marunțită
- sare, după gust
- 2 linguri ulei vegetal
Mod de preparare:
- Într-un castron mediu, puneți dovlecelul, ouăle, ceapa, făina, parmezanul, brânza mozzarella și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.
- Încălziți o cantitate mică de ulei într-o tigaie la foc mediu-mare. Cu ajutorul unei linguri, formați câte o chifteluță și puneți-o la prăjit. Se lasă câteva minute pe fiecare parte pentru a se rumeni ușor.
CLĂTITE
Ingrediente:
- 3 dovlecei medii, mărunțiți
- 1 linguriță sare
- 3 ouă mari
- 3/4 ceașcă de parmezan ras
- 3 lingurițe busuioc proaspăt, tocat mărunt sau 1 linguriță uscată
- 3 linguri de făină integrală
- 1/4 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri unt
Mod de preparare:
- Puneți dovlecelul mărunțit într-o strecurătoare și amestecați-l cu sarea. Acoperiți și lăsați să se scurgă aproximativ 1 oră.
- Într-un castron, puneți dovlecelul mărunțit cu ouăle bătute, brânza, busuiocul, făina și piperul și amestecați bine.
- Se pune untul într-o tigaie la foc mediu, iar după ce s-a încins turnați aluatul cu ajutorul unei linguri mari pentru fiecare clătită. Se prăjește bine pe fiecare parte.
ZUCHINNI LA GRĂTAR
Ingrediente
- 4 dovlecei medii
- 1/3 cană ulei de măsline
- Sare de mare fină
Mod de preparare:
- Pregătiți gătarul. În timp ce grătarul se încălzește, tăiați dovlecelul în mai multe fâșii, pe lungime, dar nu foarte subțiri.
- Așezați-l pe o tavă mare. Ungeți părțile tăiate cu ulei de măsline și stropiți-le cu sare. Puneți dovleceii cu uleiul în jos pe grătar și gătiții aproximativ 5 minute, apoi se întorc pe cealaltă parte și se lasă până se frăgezesc.
„CARTOFI PRĂJIȚI” DIN DOVLECEL CU PESMET ȘI PARMEZAN
Ingrediente
- 2 dovlecei de mărime medue, aproximativ 1 kilogram
- 1 lingură făină
- 1 1/4 căni de pesmet panko
- 1/4 cană parmezan ras
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 1/4 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță sare
- 1/8 linguriță piper negru
- 1 ou mare, sau 2 albusuri
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 220 grade C. Se tapetează o tavă de copt cu hârtie de pergament. Se taie dovlecelul în fâșii de aproximativ 10 cm lungime și 1 cm grosime.
- Puneți fâșiile într-un bol și amestecați-le cu făină.
- Într-un robot de bucătărie, amestecați peesmetul cu parmezanul și condimentele până se omogenizează bine.
- Puneți ouăle într-un castron.
- Înmuiați fâșiile de dovlecel , câte puțin, în amestecul de ouă, apoi se dau prin amestecul de pesmet și se pun în tava de copt.
- Coaceți aproximativ 15 minute, până se rumenesc frumos.