Învață să gândești pozitiv

Învață să gândești pozitiv
Beneficiile gândirii pozitive durează mult mai mult decât un zâmbet pe buze și au impact atât asupra sănătății fizice, cât și a celei psihice. De aceea, te învățăm câteva modalități prin care să te educi să vezi partea plină a paharului.

Emoțiile negative îți îngustează perspectivele și îți limitează gândirea numai asupra unor opțiuni. De exemplu, atunci când te cerți cu cineva, furia și emoțiile s-ar putea să te consume până în punctul în care nu te mai poți gândi la nimic altceva. Sau, atunci când ești stresat de tot ce ai de făcut astăzi, ți se pare dificil să te apuci de fapt de ceva, pentru că ești paralizat de to do list. Sau, dacă te simți vinovat că nu faci exerciții fizice sau nu mănânci sănătos, te gândești numai la cât de puțină voință ai, cât de leneș ești și că nu ai nicio motivație.

În fiecare caz, creierul se izolează de lumea exterioară și se concentrează asupra emoțiilor negative de teamă, furie și stres. Emoțiile negative împiedică creierul să vadă celelalte opțiuni și alegeri care te înconjoară.
 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este femeie-bucurie-fericire-pixabay.jpg

 


La polul opus, gândirea pozitivă are multe beneficii, atât pentru sănătatea fizică, precum și cea psihică. Iată câteva dintre ele:

  • Durata de viață crescută
  • Predispoziție scăzută pentru depresie
  • Niveluri mai mici de stres
  • Rezistență mai mare la răcelile comune (un sistem imunitar mai bun)
  • Recuperarea mai rapidă după accidentări și boli
  • O stare mai bună psihologică și fizică
  • O sănătate cardiovasculară mai bună și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare
  • Mecanisme mai bune de a gestiona stresul
  • Mai multă încredere în sine
  • Viață socială mai bună


Învață să gândești pozitiv

 Nu toți ne-am născut cu o gândire pozitivă puternică, însă vestea bună este că optimismul se învață. Iată câțiva pași pe care îi poți face în această direcție:

Identifică zone pe care le poți schimba. Gândește-te la aspecte din viața ta despre care gândești negativ, cum ar fi jobul, o relație sau doar timpul petrecut pe drum până la birou. Ce părți bune găsești?

Verifică-te. Periodic, pe timpul zilei, oprește-te și evaluează ce și cum gândești. Dacă realizezi că ai gânduri preponderent negative, încearcă să cauți părțile pozitive.

Un strop de umor. Dă-ți voie să zâmbești sau să râzi, în special în momente dificile, pentru că ajuți la scăderea nivelului de stres.

Adoptă un stil de viață sănătos. Străduiește-te să faci sport 30 de minute aproape în fiecare zi – poți chiar să împarți acest timp în mai multe sesiuni. Sportul poate influența pozitiv starea de spirit și să reducă stresul. În plus, alege să urmezi o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Ține aproape oamenii pozitivi. Asigură-te că oamenii din viața ta sunt pozitivi, care te sprijină și pe care te poți baza. Persoanele care gândesc negativ îți pot crește nivelul de stres și te pot face să te îndoiești de abilitățile tale de a gestiona în mod sănătos stresul.

Vorbește-ți pozitiv. Începe cu o regulă simplă: nu-ți spune nimic ce nu ai spune altcuiva. Fii blând și încurajează-te, iar dacă îți apare un gând negativ, evaluează-l în mod rațional și adoptă o atitudine pozitivă (poate fi vorba de schimbare sau de alegerea unui unghi din care vezi părțile tale bune).

Un prim pas în schimbarea gândirii negative într-una pozitivă ar putea fi cartea „Mindset”, scrisă de la Carol Dweck și apărută în România la Editura Curtea Veche. Dweck este profesoara de psihologie la Universitatea Stanford și vorbește în carte despre două tipuri de mentalități: cea rigidă și cea flexibilă.

Oamenii cu mentalitate rigidă cred că însușirile lor fundamentale sunt un dat, că inteligența și talentele lor nu pot fi schimbate. Oamenii cu mentalitate flexibilă, pe de altă parte, sunt de părere că-și pot dezvolta calitățile prin strădanie și dăruire. Carol S. Dweck discută pe larg despre influențele celor două tipuri de mentalitate în toate aspectele vieții, de la afaceri la dragoste, și susține că poți oricând să-ți schimbi gândirea din rigida în flexibilă.

 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!