Șase obiceiuri sănătoase care calmează anxietatea

Șase obiceiuri sănătoase care calmează anxietatea

 În vremuri tulburi, cum sunt cele pe care le trăim acum, e normal să simțim că nivelul de anxietate a crescut. Din fericire, există obiceiuri sănătoase care pot face ca simptomele să scadă în intensitate.
 

 

„O dietă echilibrată ne ajută să rămânem în prezent și mai rezistenți prin echilibrarea hormonilor, neurotransmițătorilor și a zahărului din sânge - toate contribuie la o bună stare emoțională”, a spus Cindy Klinger, RDN, LDN, dietetician integrativ la Cambiati Wellness.  

 

Un studiu din 2017 chiar a arătat că un stil alimentar sănătos scade nivelul anxietății, iar un alt studiu, realizat pe 12.000 de persoane, că ar avea puterea să crească fericirea, satisfacția legată de viață și, în general,  starea de sănătate.

 

Iată ce înseamnă mâncatul sănătos, în contextul în care vrei să scazi nivelul de anxietate:

 

Dieta sănătoasă descrisă în studiul din 2017 era cea mediteraneană, care presupune pește gras precum somon, macrou, sardine și păstrăv. Toți acești pești sunt bogați în zinc, despre care Klinger spune că este un nutrient care le lipsește oamenilor cu anxietate. În plus, peștii grași conțin acizi grași Omega3 care ajută în general la sănătatea creierului. Ghidul american pentru indicații dietetice recomandă două porții (226 de grame) de pește și fructe de mare pe săptămână.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este fericire-pixabay.jpg


Mai multe murături și iaurturi

Alimentele fermentate bogate în probiotice, precum murăturile, dar și iaurturile și chefirul scad nivelurile de anxietate. În august 2015 un studiu publicat în Psychiatry Research arăta o legătură între alimentele probiotice și un nivel mai scăzut de anxietate socială, deși autorii au subliniat că e nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta clar corelația.

Crește consumul de legume și fructe

Legumele și fructele proaspete sunt surse bune de antioxidanți, iar anxietatea se pare că are legătură cu un indice scăzut al antioxidanților. Centrul de Control al Bolilor și Prevenție din SUA recomandă consumul a două căni de fructe și a două – trei căni de legume pe zi.

Limitează consumul de alcool și cafea

Deși efectul imediat al alcoolului este unul de calmare, de moleșeală, pe măsură ce este procesat de organism poate interfera cu somnul, iar lipsa unui somn de calitate crește anxietatea. Același efect îl are și cafeaua asupra unor persoane: le face mai agitate și le afectează somnul. 

Bea suficientă apă

Chiar și deshidratarea moderată îți poate afecta starea de spirit, potrivit analizei a 33 de studii. Experții în sănătate recomandă consumul a doi litri de apă pe zi.

Nu sări peste mese

Un timp prea lung în care nu mănânci poate însemna scăderea glicemiei și te vei simți nervos și anxios. Asta se întâmplă în special dacă mănânci carbohidrați simpli și alimente procesate, precum pâine albă sau dulciuri. Carbohidrații complecși, pe de altă parte, sunt metabolizați încet de organism, iar asta ajută la un nivel stabil al glicemiei, ceea ce duce la o stare mai calmă. Așadar, alege să consumi ovăz, orez brun, quinoa, cartofi, fasole, mazăre și linte.
 

O dietă sănătoasă îi poate fi de ajutor oricui, însă dacă anxietatea te împiedică să-ți desfășori normal activitatea de zi cu zi, consultă un medic sau un psiholog.

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!