Toamna este un anotimp de tranziție, de aceea este momentul perfect să ne concentrăm pe sănătatea și bunăstarea noastră. Pentru a avea o alimentație echilibrată și o sănătate fizică și mentală bună, secretul este în a ne adapta dieta la alimentele de sezon.
La fiecare schimbare de sezon, energia corpului se dezechilibrează, ducând la anemie, îngrășare și scăderea imunității. Chiar dacă ne așteptăm ca organismul să se adapteze singur la schimbările de vreme, adevărul este că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru o adaptare mai ușoară. Iată câteva dintre ele:
1. Alege alimente de sezon – toamna ne pune la dispoziție o multitudine de fructe și legume proaspete și sănătoase. De la strugurii dulci, gutui, mere, pere, până la dovleci (poate vrei să încerci untul de semințe de dovleac sau semințele de dovleac învelite în ciocolată cu lapte), varză, vinete, sfeclă roșie etc, avem de unde alege! Cele mai populare rețete în această perioada sunt supele creme și ciorbele (uite aici o rețetă simplă de supă cremă de dovleac), care pe lângă că sunt aromate și delicioase sunt și foarte sănătoase. De asemenea, condimentele de sezon precum scorțișoara, ghimbir, tumernic sunt recomandate deoarece pot stimula metabolismul și susțin digestia.
2. Ține gripă și răceala la distanță – vaccinul antigripal este recomandat să fie făcut toamna până să înceapă sezonul gripei. Acesta întărește sistemul imunitar, iar în cazul în care faceți gripă, simptomele vor fi mai ușoare. Un alt aspect important este să va protejați de frig purtând mânuși, eșarfe și haine mai groase.
3. Activități fizice - când zilele se scurtează, energia noastră scade în mod natural la sfârșitul zilei, ceea ce reduce motivația pentru a merge la sala sau pentru a ieși la alergat seară. Însă, pentru a avea o imunitate bună și o viată echilibrată, activitățile fizice sunt foarte importante. Cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi, preferabil efectuate în mediul exterior, vor întări organismul, vor ajuta la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, vor ține la distanță răcelile și kilogramele în plus și vor conferi o stare de bine.
4. Nivelul de vitamina D - mare parte din vitamina D din organism o obținem de la soare, însă, în mod firesc, aportul de vitamina D scade în lunile mai reci datorită faptului că ne petrecem mai mult timp în spații închise. Vitamina D crește fertilitatea, menține oasele puternice și susține sistemul imunitar. Pentru a evita deficiențele poți lua suplimente, dar este recomandată o vizită la medic mai întâi.
5. Hidratează-te - chiar dacă temperaturile ridicate din timpul verii au devenit o amintire, nu uita să bei suficientă apă pentru a detoxifică și hidrata celulele și organele întregului corp.
6. Consumă probiotice - supranumite „bacterii bune”, probioticele sunt prezente în mod natural în organismul nostru și contribuie, printre altele, la asimilarea substanțelor nutritive, la lupta contra infecțiilor, prevenirea tulburărilor gastrointestinale, reglarea tranzitului intestinal și protejarea florei bacteriene benefice în fața factorilor perturbatori precum antibioticele și alte medicamente ori unele alimente. Cele mai bune surse de probiotice sunt iaurtul, laptele bătut, alte produse lactate fermentate, murăturile, ciocolată neagră, sfecla roșie, ceapa, usturoiul, dar și formele farmaceutice (recomandate de medic).
7. Respectă normele de igienă - unii microbi, virusuri și bacterii jubilează odată cu scăderea temperaturilor și se transmit rapid de la o persoană la altă. Pentru a vă proteja, pe lângă întărirea sistemului imunitar, sunt necesare spălarea mâinilor cât de des posibil, dezinfectarea obiectelor personale și evitarea contactului cu persoane bolnave. Măsuri pe care le auzim tot timpul în această perioadă, de altfel, pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19.
8. Profită de semințele și nucile proaspete - toamna este sezonul în care se coc nucile, iar semințele, precum cele de dovleac, sunt la îndemână. Acestea sunt bogate, printre altele, în uleiuri esențiale, în vitaminele A și C și în fitosterol, care îmbunătățește valorile colesterolului. Atenție! Pentru a beneficia de valoarea lor nutrițională ridicată ele este bine să fie consumate crude, fără sare.
9. Consumă fibre alimentare - pentru a avea un tranzit intestinal optim și a evita constipația și acumularea kilogramelor în plus mâncați alimente bogate în fibre, care se regăsesc în învelișul exterior al cerealelor (integrale), și în coajă fructelor și legumelor.
10. Protejează-ți pielea – pielea corpului și a mâinilor au de suferit pe perioada sezonului rece de aceea este importantă protejarea lor prin hidratarea cu lichide și creme mai grase, bogate în vitamine.