Piețele sunt deja pline de pepeni verzi, fructe gustoase și răcoroase, ce conțin numai 46 de calorii per cană. În plus, sunt bogate în vitaminele A și C. Citește mai jos despre beneficiile pepenelui verde pentru sănătate.
Te ajută să te hidratezi
Pepenele verde conține 92% apă, așa că te hidratează, în timp ce te simți sătul. Combinația de fibre și apă înseamnă că mănânci o cantitate destul de mare, cu prețul a puține calorii.
Conține substanțe nutritive și compuși vegetali benefici
Pepenele verde este fructul cu cele mai puține calorii - doar 46 de calorii per cană (154 grame), chiar mai puține decât fructele cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi cele de pădure.
O cană (154 grame) de pepene verde are de asemenea mulți alți nutrienți, printre care:
- Vitamina C: 21% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina A: 18% din DZR
- Potasiu: 5% din DZR
- Magneziu: 4% din DZR
- Vitaminele B1, B5 și B6: 3% din DZR
Pepenele verde este, de asemenea, bogat în carotenoizi, inclusiv beta-caroten și licopen. În plus, are citrulină, un aminoacid important.
Conține compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului
Cercetătorii au studiat licopenul și alți compuși din pepenele verde pentru efectele lor anti-cancer și se pare, potrivit rezultatelor de până acum, că cea mai puternică legătură ar fi cu cancerele sistemului digestiv.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Câțiva nutrienți din pepenele verde au beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile sugerează că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, poate ajuta la prevenirea daunelor oxidative ale colesterolului. Conform studiilor, licopenul poate reduce și rigiditatea și grosimea pereților arterelor.
Citrulina din acest fruct este un aminoacid care poate crește nivelul de oxid nitric în organism, care ajută vasele de sânge să se extindă, ceea ce scade tensiunea arterială.
Alte vitamine și minerale din pepene verde sunt de asemenea bune pentru inimă: vitaminele A, B6, C, magneziu și potasiu.
Poate scădea inflamația și stresul oxidativ
Inflamarea este un declanșator al multor boli cronice. Pepene verde poate reduce inflamația și deteriorarea oxidativă, grație conținului mare de antioxidanții anti-inflamatorii licopen și vitamina C.
Ca antioxidant, licopenul poate aduce beneficii și sănătății creierului. De exemplu, poate ajuta la întârzierea apariției și evoluției bolii Alzheimer.
Poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare
Licopenul se găsește în mai multe părți ale ochiului pentru a ajuta la protejarea împotriva leziunilor oxidative și inflamațiilor. De asemenea, poate preveni degenerescența maculară, care poate apărea odată cu vârstă - aceasta este o problemă comună a ochilor care poate provoca orbire la adulți mai în vârstă.
Rolul licopenului ca compus antioxidant și antiinflamator este că poate ajuta la prevenirea dezvoltării și agravării degenerescenței maculare.
Poate ajuta la calmarea durerilor musculare
Citrulina, un aminoacid din pepenele verde, poate reduce durerile musculare (este disponibil și ca supliment). Mai mult de atât, sucul de pepene verde îmbunătățește absorbția citrulinei, ceea ce arată că acest aminoacid este absorbit cel mai repede dacă este consumat în stare naturală, adică direct din pepenele verde.
Este bun pentru piele și păr
Două vitamine din pepene verde - A și C - sunt importante pentru sănătatea pielii și a părului. Vitamina C ajută corpul să producă colagen, o proteină care menține pielea suplă și părul puternic. Iar vitamina A este importantă pentru pielea sănătoasă, deoarece ajută la crearea și repararea celulelor pielii. Fără suficientă vitamina A, pielea poate părea uscată și ternă.
De asemenea, licopenul și beta-carotenul din pepene pot ajuta, de asemenea, să-ți protejezi pielea de arsurile solare.
Poate îmbunătăți digestia
Așa cum am stabilit deja, pepenele verde conține multă apă și o cantitate mică de fibre - ambele sunt importante pentru o digestie sănătoasă. Consumul de fructe și legume bogate în apă și în fibre, inclusiv pepene verde, poate fi benefic pentru a ajuta mișcările normale ale intestinelor.