„Bio”, „eco” sau „organic”?
Dacă te-ai simțit indus în eroare de termenii „bio”, „eco” sau „organic”, fără să știi care e diferența între ei, află că nu e niciuna. Toate înseamnă același lucru, diferența fiind dată doar de țara în care se desfășoară procesul de producție.
Astfel, termenul „biologic” este folosit în țări precum Franța sau Italia, „organic” se utilizează în special în spaţiul anglo-saxon, iar termenul „ecologic” este utilizat cu preponderență în spaţiul german, țările baltice, precum și în România.
Acum, că am lămurit diferența dintre „bio”, „eco” sau „organic”, trebuie să vedem ce presupun astfel de culturi.
Tehnicile de cultivare ecologică din UE includ:
- rotația culturilor pentru o utilizare eficientă a resurselor
- interzicerea utilizării pesticidelor chimice și a îngrășămintelor sintetice
- limite foarte stricte în utilizarea antibioticelor pentru animale
- interzicerea organismelor modificate genetic (OMG)
- utilizarea resurselor la fața locului pentru îngrășămintele naturale și hrana animalelor
- creșterea animalelor în aer liber și utilizarea furajelor organice.
Care sunt posibilele riscuri ale pesticidelor
Unele studii au arătat că utilizarea pesticidelor chiar și în doze mici poate crește riscul îmbolnăvirii de anumite tipuri de cancer, cum ar fi de prostată, de sân sau tumori ale creierului.
Copiii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide pentru că sistemul lor imunitar și organele sunt încă în dezvoltare. Expunerea la vârste mici poate duce la întârzieri de dezvoltare, tulburări de comportament, autism, daune asupra sistemului imunitar și disfuncții motrice.
Femeile însărcinate fac parte, de asemenea, din categoria persoanelor vulnerabile și pentru că sistemul lor imunitar este slăbit, dar și pentru că pot transmite fătului pesticidele consumate.
Ce alimente trebuie neapărat să le cumperi ecologice
Alimentele ecologice pot fi uneori mai scumpe, dar achiziția lor este o investiție pentru sănătate. Totuși, dacă trebuie neapărat să cumperi doar unele dintre fructe și legume organice, alege-le pe acestea (pentru că altfel conțin multe pesticide):
- Mere
- Ardei grași
- Castraveți
- Țelină
- Cartofi
- Struguri
- Roșii cherry
- Kale
- Nectarine
- Piersici
- Spanac
- Căpșuni
- Ardei iuți
Fructe și legume pe care nu trebuie să le cumperi musai organice, pentru că au, de obicei, nivel scăzut de pesticide:
- Sparanghel
- Avocado
- Ciuperci
- Varză
- Porumb
- Vânătă
- Kiwi
- Mango
- Ceapă
- Papaya
- Ananas
- Mazăre (congelată)
- Cartofi dulci
- Grapefruit
- Pepene galben
Ideal ar fi să cumperi întotdeauna carne, ouă și lactate din surse ecologice.