Patru modalități prin care să previi diabetul de tip 2

Patru modalități prin care să previi diabetul de tip 2
 La nivel mondial, 1 din 11 adulți are diabet, iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip 2. Această boală poate fi însă prevenită prin adoptarea a patru tipuri de obiceiuri sănătoase.



 
În programul național de tratare a pacienților cu diabet figurează 823.280 de persoane, însă fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, spune că numărul ar putea fi mult mai mare, în condițiile în care nu toți sunt diagnosticați.

La nivel mondial, 1 din 11 adulți are diabet (aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip 2. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații.

„Totul se reduce la ce poți controla și ce nu poți controla”, a spus Katherine Araque, endocrinolog la Institutul de Neuroștiință Pacific din Centrul Providence Saint John.

Factorii de risc pe care îi poți controla sunt, de exemplu, activitatea fizică și dieta, iar printre cei pe care nu îi poți controla se numără strămoși hispanici sau africani-americani, rude apropiate cu diabet, sindromul de ovare polichistice sau diabetul gestațional (în perioada sarcinii).

Unii oameni sunt predispuși să dezvolte diabet de tip 2, iar stilul de viață poate crește acest risc, arăta un studiu din 2019.

Totuși, există modalități prin care diabetul de tip 2 poate fi prevenit.
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este test-diabet-pixabay.jpg

Obiceiuri alimentare sănătoase, echilibrate

„O dietă sănătoasă include un consum zilnic de cereale integrale, multe legume, fructe colorate, alimente probiotice și produse bogate în acizi grași Omega 3”, a spus Pamela Wooster, coordonator al unui program de diabet de la UCHealth Yampa Valley Medical Center.


Pentru că nutriția și alegerile alimentare sunt foarte importante în prevenirea diabetului de tip 2, Katherine Araque nu recomandă urmarea unei diete anume, ci implementarea unor obiceiuri sănătoase.

„Nu-mi place să mă refer la o dietă, pentru că dietele au o dată când se termină”, a spus ea.


Limitează alimentele procesate

Un studiu din 2019 a arătat că consumul unei cantități mari de alimente foarte procesate a fost asociat cu un risc mare de dezvoltarea diabetului de tip 2, indiferent de alți factori ai stilului de viață.


Surse sănătoase de carbohidrați

Renunța la carbohidrații simpli, procesați, precum pâine și paste albe, produse de patiserie, băuturi dulci, și alege fructe și legume care pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină (de exemplu, căpșuni și zmeură).

Carbohidrați complecși pe care ar trebui să-i incluzi în dieta ta: ovăz, orez brun, quinoa, cartofi, fasole, mazăre, linte.


Umple jumătate din farfurie cu legume fără amidon

Aceste legume au conținut scăzut de carbohidrați și calorii, dar sunt bogate în fibre, care ajută la controlul zahărului din sânge. Exemple de legume fără amidon: sparanghel, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, vânătă, kale, spanac, dovlecei.


Alege proteine slabe

Optează pentru bucăți de carne slabă din pui, porc, curcan, miel sau vită. În plus, asigură-te că mănânci cel puțin două porții de pește pe săptămână, în special somon, păstrăv, hering, ton sau macrou, care conțin o cantitate bună de omega-3, conform USDA, care recomandă ca peștele să fie gătit la cuptor sau pe grătar, în loc de prăjit.

Omega 3 poți găsi și în nuci și semințe, legume cu frunze verzi și boabe precum fasole, mazăre, linte sau soia.

„Consumul de nuci a fost asociat cu o scădere a riscului de diabet de tip 2 și a sindromului metabolic”, a mai spus Wooster.

Grăsimi sănătoase

În locul grăsimilor saturate precum unt, smântână, untură sau brânză alege uleiuri vegetale bogate în acizi grași monosaturați precum ulei de măsline, canola, soia și semințe de in.


Fă din sport un obicei regulat din viața ta

Activitatea fizică este deosebit de importantă în prevenirea diabetului, spune dr. Araque, deoarece scade starea de rezistență la insulină din corp. Cu alte cuvinte, cu cât ești mai puțin activ, cu atât corpul tău va fi mai rezistent la insulină.

Mersul pe jos a 10.000 de pași pe zi scade riscul de diabet de tip 2, a arătat un studiu din 2018. Ghidul pentru mișcare fizică din SUA recomandă ca adulții să aibă parte de cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderat – intensă (mers pe jos, mers cu bicicleta) și de cel puțin două ori pe săptămână activități de întărire a mușchilor.


 Menține o greutate sănătoasă

Supraponderabilitatea este un factor de risc major pentru diabet zaharat, a spus Dr. Araque. Greutatea sănătoasă este de ajutor în creșterea sensibilității la insulină și la optimizarea administrării zahărului din sânge.

„La o greutate corporală mai mică, pancreasul poate produce suficientă insulină pentru a acoperi aportul mai scăzut de carbohidrați, iar rezistența la insulină dispar, permițând insulinei să funcționeze corect”, spune ea.

Scopul general, adaugă dr. Araque, este de a normaliza glicemia și stabiliza nivelul glicemiei.

Controale regulate la medic

Cei mai mulți oameni nu dezvoltă diabet de tip 2 peste noapte. În schimb, ei trec prin etape în care rezistența la insulină se înrăutățește. Înainte ca o persoană să facă diabet de tip 2, de obicei dă semne de prediabet: glicemie între 100-125 mg/dl, hemoglobina glicată A1c - 5,7-6,4%. De aceea sunt importante controalele regulate, pentru a identifica din timp posibilele probleme.

  

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!