Top alimente antiiflamatoare

Top alimente antiiflamatoare

Dacă te simți obosit fără motiv, nu poți să dormi bine, ai o stare proastă, te îngrași fără un motiv vizibil, suferi de constipație sau diaree, ai reflex gastric, este foarte posibil ca organismul să fie afectat de inflamație cronică.

Din fericire, până la un punct, putem preveni și trata inflamația organismului prin alimentație și stil de viață. Mai jos găsiți un top al alimentelor care te pot ajuta să rezolvi într-un mod natural acestă problemă, prin alimentație. Combinate cu un stil de viață ce include sport, somn suficient, reducerea stresului, cu siguranță se va vedea o ameliorare a stării pe care o ai.

Inflamația reprezintă răspunsul organismului împotriva factorilor dăunători, cum ar fi infecții, leziuni și toxine, în încercarea de a se vindeca. Acest răspuns presupune eliberarea de anticorpi și proteine, precum și creșterea fluxului de sânge în zona deteriorată.

Inflamația cronică apare atunci când acest răspuns persistă, lăsând corpul într-o stare de alertă constantă. În timp, inflamația cronică poate avea un impact negativ asupra țesuturilor și organelor, provocănd boli cum ar fi cancer, boli de inimă, boala Alzheimer, diabet, osteoporoză, obezitate și altele.

Ce provoacă inflamația organismului?

  • o tulburare autoimună, care implică sistemul imunitar care atacă greșit țesutul sănătos
  • stresul cronic
  • fumatul
  • obezitatea
  • expunerea pe termen lung la toxine, substanțe chimice poluante
  • o leziune netratată a organismului

Cum se tratează inflamația cronică?

Inflamația este o parte naturală a procesului de vindecare al organismului. Dar când devine cronică, este important să o controlați pentru a reduce riscul de daune pe termen lung. Variantele de tratare ale inflamației sunt:

  • În cazuri extreme în care medicul decide că este cazul, o variantă este folosirea medicamentelor, însă utilizarea acestora pe termen lung crește riscul a apariție a altor boli ( medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ibuprofenul, corticosteroizii)
  • Suplimente alimentare: ulei de pește, acid lipoic, curcumina
  • Alimentație si stilul de viață- care pot avea un impact major atât pozitiv cât și negativ. Evitarea fumatului și a alcoolului și menținerea unei greutăți corporale sănătoase vă pot ajuta, de asemenea, la scăderea riscului, împreună cu reducerea nivelului de stres. Sportul practicat regulat- accelerează metabolismul și are un impact pozitiv asupra sănătății.

De cele mai multe ori, principala cauză a inflamațiilor o reprezintă toxinele, pesticidele existente în  mâncare și poluarea. Remediul este la îndemâna noastră pînă când lucrurile nu se agravează: alimentația corectă. În primul rând să consumăm alimente ce asigură macronutrienți , care aduc doar beneficii organismului și, foarte important, ca aceste alimente să fie Bio, fără toxine.

O dietă corectă, antiiflamatoare include alimente în principal pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase. Când vine vorba de proteina animală, vă recomandăm să aveți grijă la alegerile pe care le faceți și să optați pentru pește ecologic, fructe de mare, ouă crescute organic și animale hrănite cu iarbă.

Iată un top al alimentelor ce au efect antiinflamator, ideal a fi incluse în dieta zilnică:

1. Varza Kale

Varza Kale conține proprietăți antiiflamatoare și o varietate de fitonutrienți și antioxidanți care ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulare.

Această legumă detoxifiantă este o sursă excelentă de: diferiți aminoacizi, vitaminele A, C și K, fibre, magneziu, fier, calciu.

Kale are doar beneficii, ajutând să ai piele strălucitoare, oase mai puternice, un sistem digestiv sănătos și o bună imunitate.



2. Ananas

Acest fruct delicios are un conținut bogat de vitamina C și conține o enzimă numită bromelaină care poate ajuta la stimularea digestiei proteinelor, la reducerea inflamației intestinului și la creșterea imunității.

3. Somon sălbatic

Somonul sălbatic este una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3, acizi care ajută la ajuta la combaterea inflamației, la îmbunătățirea sănătății mintale și la scăderea riscului de boli cronice.

Somonul este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine și conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv vitaminele B-12, B-3, D, potasiu și seleniu.

4. Ciuperci

Prin varietate de compuși conținuți ( antioxidantul numit ergotioneină și beta-glucan ) ciupercile au efecte antiiflamatoare, cât și antimicrobiene, antivirale, ajutând la îmbunătățirea imunității și la scăderea inflamației din organism.

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și diverse vitamine din grupul B.

5. Broccoli

Cu un conținut ridicat de vitamina C și K, folat și fibre, broccoli este un puternic antiinflamator.

Este bogat în special în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele kaempferol și quercetină, precum și o varietate de carotenoizi.

6. Algele Dulse

Dulse este un tip de algă care conține un grup unic de polizaharide numite fucoidani, care acționează în reducerea inflamației din corp.

Aceastea alge au multe beneficii și se deosebesc prin conținutul ridicat de: fier, potasiu, iod, fibre, proteine vegetale.



7. Afine

Cu un conținut scăzut de zahăr și bogate în fibre, acestea sunt bogate în cupru, vitamine A, C și E și antioxidanți ( antocianina) ce le conferă antiiflamatoare și antioxidante.

8. Condimente și ierburi, cum ar fi curcuma, ghimbirul și usturoiul

Curcuma

Condimentul cu cel mai puternic efect anti- inflamator și anti- oxidant este turmericul (curcuma). Datorită compusului activ curcumina, are proprietăți antiinflamatoare puternice și a fost folosit de mii de ani ca plantă medicinală. De reținut faptul ca efectul este puternic potențat dacă se combină cu piper.

Ghimbir

Principalul compus bioactiv din ghimbir este gingerolul, ce are puternice calități antiinflamatoare și medicinale. Ghimbirul este un aliat important atât împotriva inflamațiilor  cât și al imunității.



Usturoi

 Este bogat in vitamine si substante minerale ce îi conferă prorietățile antiinflamatoare, antibacteriene( cel mai puternic antibiotic natural), antifungice cele mai importante fiind alicina, ajoenul, sulfura alilica si polifenolii.

9. Avocado

Avocado este unul dintre puținele superalimente demne de acest titlu. Conținutul de potasiu, magneziu, fibre, carotenoizi, tocoferoli și grăsimi monosaturate, îmbunătățește sănătatea inimii și reduce riscul de cancer.

10. Ceai verde

Probabil ați auzit că ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le puteți consuma. Reduce riscul de boli de inimă, cancer, boala Alzheimer, obezitate și alte afecțiuni.

Multe dintre beneficiile sale se datorează proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, în special unei substanțe numite epigalocatechin-3-galat (EGCG).

EGCG inhibă inflamația prin reducerea producției pro-inflamatorii de citokine și a deteriorării acizilor grași din celulele dvs.

11. Ardeiul gras

Ardeiul gras și ardeiul iute sunt bogați în vitamina C și antioxidanți care au efecte antiinflamatoare puternice.

Ardeiul gras conține quercetina antioxidantă, care poate reduce deteriorarea oxidanta a celulelor.

Ardeii iute conțin acid sinapic și acid ferulic, care pot reduce inflamația și te ajută la o îmbătrânire frumoasă.

12. Strugurii

Strugurii conțin antocianină, care reduce inflamația. În plus, pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet, obezitate, Alzheimer și tulburări oculare.

Strugurii sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de resveratrol, un alt compus care are multe beneficii pentru sănătate.

13. Ciocolată neagră și cacao

Ciocolata neagră( minim 70% cacao) este delicioasă. Este, de asemenea, plină de antioxidanți care reduc inflamația. Aceaste reduce riscul de îmbolnăvire și ajută la o îmbătrânire mai sănătoasă.

Flavanolii sunt responsabili de efectele antiiflamatoare ale ciocolatei și mențin sănătoase celulele endoteliale care vă acoperă arterele.



14. Roșii

Roșiile sunt bogate în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiiflamatoare impresionante. Licopenul poate fi extrem de benefic în reducerea compușilor proinflamatori asociați cu mai multe tipuri de cancer.

Rețineți că gătitul roșiilor în ulei de măsline poate maximiza cantitatea de licopen pe care o absorbiți. Acest lucru se datorează faptului că licopenul este un carotenoid, un nutrient care este mai bine absorbit cu o sursă de grăsime.

Alimentele inflamatoare

Pe lângă completarea dietei cu ingrediente antiinflamatoare nutritive, este important să vă limitați consumul de alimente care pot favoriza inflamația.

De exemplu, alimentele procesate, cum ar fi mâncarea semi preparată, mâncarea congelată și carnea procesată, au fost asociate cu niveluri mai ridicate de markeri inflamatori, cum ar fi CRP. În același timp, alimentele prăjite și uleiurile parțial hidrogenate conțin grăsimi trans, un tip de acid gras nesaturat care crește nivelul de inflamație.

De asemenea, s-a demonstrat că alte alimente, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr și carbohidrații rafinați, susțin inflamația.

Iată câteva exemple de alimente cresc nivelul inflamației din organism:

  • Junk food: fast-food, chipsuri de cartofi, covrigi
  • Carbohidrați rafinate: pâine albă, paste, orez alb, biscuiți, tortilla de făină,
  • Mâncăruri prăjite: cartofi prăjiti, gogoși, pui prăjit, batoane de mozzarella, rulouri de ouă
  • Băuturi îndulcite cu zahăr: sifon, ceai dulce, băuturi energizante, băuturi sportive
  • Carne procesată: slănină, conserve de carne, salam, hot dog, carne afumată
  • Grăsimi trans: ulei vegetal parțial hidrogenat, margarină

Gândiți-vă la următoarea masă ca la o oportunitate de a vă alimenta corpul cu produse ce vă energizează, vă fac mai puternici și, de asemenea, vă îmbunătățesc sănătatea pe termen îndelungat.


 

Suport clienti 09:00- 16:00

0742203383 contact@bioveg.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!